latinica  ћирилица
19/01/2019 |  09:25 | Autor: SRNA

Sačinjen novi zakon o sprečavanju sukoba interesa

Stručna radna grupa izradila je novi zakon o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske, a jedna od najznačajnijih novina mogla bi biti da isto lice ne može po dva osnova primati platu ili naknadu iz budžeta Republike Srpske.
Aleksandar Radeta - Foto: SRNA
Aleksandar RadetaFoto: SRNA

Direktor Agencije za državnu službu Republike Srpske Aleksandar Radeta istakao je da će novi zakon biti vezan za registar svih zaposlenih u javnoj upravi, koji se radi sa ciljem da jedno lice ne može primati platu iz budžeta po više osnova.

- Novim zakonom imaćemo jasniju sliku i moći ćemo lakše identifikovati da li je neko ili nije u sukobu interesa - rekao je Radeta za Nezavisne novine.

Zakonske odredbe donijeće i izmjene kada je riječ o Komisiji za odlučivanje o sukobu interesa u organima vlasti Republike Srpske, i to na način da će ubuduće u radu ove komisije učestvovati dva stručnjaka za ovu oblast, ali i član nevladinog sektora.

Predsjednik Komisije za utvrđivanje sukoba interesa Republike Srpske Obrenka Slijepčević rekla je da je novi zakon završen, ali da još nije upućen u Vladu, odnosno nadležno ministarstvo, koje će biti i njegov predlagač.