latinica  ћирилица
21/01/2019 |  07:56 ⇒ 08:53 | Autor: SRNA

Izraelski avioni napali iranske snage

Izraelski borbeni avioni napali su noćas iranske vojne lokacije u Siriji i sirijske odbrambene baterije nakon što su bili meta protivvazdušne vatre, saopštila je izraelska armija.
Izraelski vojni avioni - Foto: ilustracija
Izraelski vojni avioniFoto: ilustracija

Sirijski državni mediji javili su da je Izrael izvršio "intenzivan napad uzastopnim talasima krstarećih projektila", ali da je sirijska protivvazdušna odbrana uništila većinu "neprijateljskih meta".

Očevici u Damasku rekli su da su snažne eksplozije odjekivale skoro čitav sat.

Vojska Izraela navodi da su meta bombardovanja bile "iranske vojne lokacije Kuds u Siriji", uključujući skladišta municije na međunarodnom aerodromu u Damasku, kao i položaje iranske obavještajne službe i iranske kampove za vojnu obuku.

"Tokom napada, lansirano je nekoliko desetina sirijskih projektila zemlja-vazduh, uprkos jasnim upozorenjima da se izbjegne takva vatra. Kao odgovor, gađano je nekoliko baterija Oružanih snaga Sirije", navodi se u saopštenju.

Snage Kuds zadužene su za operacije iranske Revolucionarne garde u inostranstvu.

Јuče je takođe izvršen prekogranični napad, ali je Sirija objavila da je odbila taj izraelski vazdušni udar. Izrael je objavio da je presreo raketu ispaljenu na Golansku visoravan.