latinica  ћирилица
21/01/2019 |  08:06 | Autor: TANЈUG

Erdogan, Tramp i njihova "nastojanja" u Siriji

Predsjednici SAD i Turske, Donald Tramp i Redžep Tajip Erdogan, dogovorili su da nastave nastojanja za dolazak do ispregovaranog rješenja za sjeveroistočnu Siriju koje odgovara bezbjednosnim potrebama obje zemlje, saopštila je Bijela kuća, prenosi "Rojters".
Erdogan i Tramp u Vašingtonu (Foto:thestar.com) -
Erdogan i Tramp u Vašingtonu (Foto:thestar.com)

Redžep Tajip Erdogan je u telefonskom razgovoru uputio saučešće Donaldu Trampu zbog smrti četiri američka državljana u Manbidžu u Siriji, stradalih u napadu bombaša-samoubice izvedenom u srijedu, za koji je odgovornost preuzela Islamska država.

Erdogan je naveo da je "napad u kojem je četvoro pripadnika američkog (vojnog) osoblja ubijeno prošle nedjelje bio čin provokacije sa ciljem uticanja na Trampovu prošlomjesečnu odluku da povuče trupe SAD iz Sirije".

Turski predsjednik je predsjedniku SAD rekao da je Turska spremna da preuzme obezbjeđivanje Manbidža u Siriji bez odlaganja, saopšteno je iz kabineta predsjednika Turske, prenosi Rojters.

Takođe se navodi da je Tramp naglasio "važnost pobjede nad terorističkim elementima" u Siriji.

Rojters podsjeća da se Manbidž nalazi pod kontrolom naoružanih formacija povezanih sa kurdskim Јedinicama za zaštitu naroda (ЈPG) koje imaju podršku SAD.

Navodi se da su ove formacije prošlog mjeseca pozvale sirijskog predsjednika Bašara el Asada u područje oko tog grada kako bi preduhitrili potencijalni turski napad.

Tokom telefonskog razgovora dva predsjednika su izrazila zajednički interes za širenje američko-turske trgovine, navodi se u saopštenju koje je pročitala portparolka Bijele kuće Sara Sanders.