latinica  ћирилица
21/01/2019 |  17:43 ⇒ 22/01/2019 | 09:21 | Autor: RTRS

Crnadak uz ministarsku platu prima i poslanički paušal

Aktuelni ministar spoljnih poslova BiH i poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Crnadak novčane naknade prima po oba osnova.

Iz SNSD-a tvrde da je riječ o licemjerju funkcionera Partije koja, kako kažu, samo deklarativno predlaže ukidanje bijelog hljeba, višestrukih plata iz budžeta i ostalih privilegija.
Crnadak odgovara - poslaničku naknadu neće zadržati.

Iz Narodne skupštine Republike Srpske potvrđeno nam je da je poslaniku PDP-a Igoru Crnatku isplaćen paušal. Istovremeno, Crnadak dobija i visoku platu ministra. Ovaj čin se kosi sa moralom i svjedoči o neiskrenosti PDP-a. Tvrdi to poslanik SNSD-a Igor Žunić i najavljuje pokretanje izmjena zakona, koje će, kako kaže, spriječiti odluke poput Crnatkove da na blagajnama zatraži i paušal i platu.

- Ovde vjerovatno nije riječ o kršenju zakona, ali je apsolutno licemjerno jer je gospodin Crnadak jedan od šefova političke partije koja je insistirala na ukidanju bijelog hljeba i neprimanju dvostrukih primanja iz budžeta - ističe Žunić.

Iz PDP-a, koji tvrdi da se zalaže za društvo u kojem jedan čovjek iz budžeta neće moći da dobije više od jedne plate, potvrđuju da je Crnadak uzeo poslanički paušal. I u ovom slučaju odgovaraju kao i kada je Adam Šukalo, uprkos javnom obećanju da će odbiti, ipak prihvatio naknadu nazvanu "bijeli hljeb".

Potpredsjednik Partije demokratskog progresa Igor Crnadak će iznos paušala, koji je primio kao poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, uplatiti u humanitarne svrhe - saopštio je PDP.

Za razliku od Crnatka, njegove kolege: Denis Zvizdić, Dragan Mektić i Mirko Šarović, iako sjede i u tijelu zakonodavne i u organu izvršne vlasti BiH, naknadu iz budžeta dobijaju samo po osnovu funkcije u Savjetu ministara.

Osnov da ista osoba istovremeno dobija i poslanički paušal i ministarsku platu i paradoks u kojem iste osobe i pišu i sprovode zakone BiH, nestali bi formiranjem novog Savjeta ministara shodno volji iskazanoj na oktobarskim izborima.