latinica  ћирилица
22/01/2019 |  15:35 | Autor: BETA

Makron i Merkel potpisali novi ugovor o francusko-njemačkoj saradnji (VIDEO)

Njemačka kancelarka Angela Merkel ukazala je danas na rastući nacionalizam u Evropi i pozvala na oživljavanje prekogranične saradnje pošto su ona i francuski predsjednik Emanuel Makron potpisali novi sporazum o francusko-njemačkoj saradnji, koji obnavlja višedecenijsko prijateljstvo dvije zemlje.

Ugovor je svojevrsna poruka i podrška Evropskoj uniji oslabljenoj rastom nacionalizma.

Merkel i Makron potpisali su novi sporazum u zapadnonemačkom gradu Ahenu tačno 56 godina od kada su Šarl De Gol i Konrad Adenauer potpisali istorijski Јelisejski sporazum o pomirenju 1963. godine koji je dao ton bliskim odnosima dvije zemlje poslije sukoba završenih Drugim svjetskim ratom.

"Populizam i nacionalizam rastu u svim našim zemljama", rekla je Merkel francuskim, njemačkim i evropskim zvaničnicima okupljenim u gradskoj kući u Ahenu.

Navodeći odlazak Britanije iz Evropske unije i rastuće tendencije protekcionizma u svijetu, Merkel je rekla da međunarodna saradnja prolazi kroz težak period.

"Sedamdesetčetiri godine, jedan ljudski vijek, od kraja Drugog svjetskog rata a ono što izgleda samo po sebi očigledno ponovo se dovodi u pitanje. Zato prije svega treba da postoji nova posvećenost našoj odgovornosti unutar Evropske unije, odgovornosti koju imaju Njemačka i Francuska", rekla je ona.

U sličnom tonu je govorio i francuski predsjednik Emanuel Makron koji je ukazao na "rastući bijes" unutar evropskih društava i pritisak spolja.

On je osudio "laži" koje prenosi francuska ekstremna desnica oko danas potpisanog novog francusko-njemačkog sporazuma, prenosi Frans pres.

"Oni koji ismijavaju ili šire laži nanose štetu našoj istoriji i našem narodu", rekao je francuski predsjednik u poruci upućenoj onima koji u Francuskoj šire lažne informacije o tom ugovoru, kao na primjer da će prema njemu Francuska ustupiti Njemačkoj mjesto stalnog člana Savjet bezbjednosti UN.

Njemačka kancelarka je ponovo potvrdila želju Njemačke i Francuske da se stvori evropska vojska.

"Novi sporazum koji predviđa približavanje u oblasti odbrane treba da bude doprinos stvaranju evropske vojske" rekla je Merkel.

Ona je pomenula vojnu kulturu i zajedničku industriju oružja koji su sadržani u novom ugovoru.

Cilj ugovora iz Ahena je da se podstakne prekogranična saradnja na granici dugoj 450 kilometara ali takođe da se poboljša koordinacija između dvije zemlje kada je riječ o suočavanju s međunarodnim problemima kao što su klimatske promjene i terorizam.

U njemu se predviđa usaglašavanje ekonomske, spoljne i odbrambene politike dvije zemlje, kao i zajednička parlamentarna skupština sastavljena od 100 francuskih i njemačkih poslanika.

U jednoj klauzuli sporazuma govori se o zajedničkoj odbrani u slučaju napada, nalik na model predviđen u NATO. Klauzula omogućava upotrebu zajedničkih sredstava u slučaju terorističkog napada, ili saradnju na velikim vojnim programima, poput onih o tenkovima, ili borbenim avionima.