latinica  ћирилица
22/01/2019 |  18:58 ⇒ 21:08 | Autor: RTRS

Delegacije SNSD i SDA o formiranju vlasti - dogovorena implementacija izbornih rezultata

Nakon oktobarskih izbora, u Sarajevu danas, prvi sastanak stranačkih delegacija Saveza nezavisnih socijaldemokrata i Stranke demokratske akcije.

Zajednički je konstatovano da bh. vlast treba da formiraju izborni pobjednici u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, te da je potrebno ubrzati rad na imenovanju Savjeta ministara BiH. Novi susret stranačkih delegacija dogovoren je za početak februara.

Dvočasovni razgovori stranačkih delegacija iza zatvorenih vrata, i spremnost da se "spusti lopta" i ozbiljno pristupi primjeni izbornih rezultata! Na stolu teme o kojima partije imaju visok stepen saglasnosti. Osim načina implementacije izbornih rezultata, ubrzan put i evropske integracije BiH, saradnja na poboljšanju odnosa sa susjednim zemljama i rad na pitanjima ljudskih prava. 

"Smatramo da većinu u bh. Parlamentu, a samim tim i Savjet ministara trebaju činiti stranke koje su dobile najveću podršku birača. U Republici Srpskoij to je nedvosmisleno SNSD. Vidimo da se u Federaciji BiH vode dinamični razgovori o formiranju vlasti u tom entitetu. Smatramo da SDA ima kapacitet i potenciju da učestvuje u formiranju Savjeta ministara na bh. nivou", rekao je član delegacije SNSD-a Staša Košarac.

Za sastanak stranačkih delegacija najavljen početkom februara – ostale su one teže teme. Raspodjela resora među koalicionim partnerima u novom sazivu Savjeta ministara, i pitanje NATO integracija BiH koje je proteklih dana i sedmica bilo eliminatorni uslov u Predsjedništvu BiH za imenovanje kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara. 

"Postoji spremnost da se spusti lopta da uđemo ozbiljno u implementaciju ibzornih rezultata i pokažemo spremnost i ozbiljnost da imenujemo mandatara Savjeta ministara. U februaru ćemo napraviti konkretne poteze u tom pravcu", izjavio je član delegacije SDA Adil Osmanović.

A do tada, nema uslova da zasjeda Predstavnički dom bh. Parlamenta i nema šta da radi, rekao je Košarac. U suprotnom, a s obzirom da su četiri ministra u tehničkom mandatu, koji zakonske akte predlažu, preuzeli i poslaničke mandate u Predstavničkom domu BiH gdje se akti usvajaju, moglo bi se desiti da predlagači istovremeno budu i "usvajači" tih akata, što demokratska praksa ne prepoznaje. Košarac je ponovio i da ukoliko se nastavi blokada i uslovljavanje u Predjsdništvu BiH, jedno od pitanja na februarskom sastanku, biće i sudbina tročlanog Kolegijuma, odnosno dijela tog rukovodećeg organa u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.