latinica  ћирилица
23/01/2019 |  08:17 ⇒ 08:31 | Autor: Agencije

Maduro naredio reviziju odnosa sa Amerikom; Pens ohrabrivao demonstrante (VIDEO)

Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro optužio je Vašington za orkestrovanje državnog udara protiv njegove administracije i pozvao na "totalnu reviziju" odnosa sa SAD.
Nikolas Maduro - Foto: AP
Nikolas MaduroFoto: AP

Optužbe iz Karakasa uslijedile su dan prije najavljenim masovnih protesta opozicije i dan poslije pobune određenog broja vojnika.

Maduro je posvetio pažnju komentarima potpredsjednika SAD Majka Pensa, koji je u video-snimku na Tviteru opisao Madura kao "diktatora bez legitimnog prava na vlast", prenio je AFP.

Pens je podržao najavljene proteste i poručio da je američki narod uz narod Venecuele.

Maduro je rekao je američka administracija preko Pensa "izdala naređenja da se izvrši udar iz te fašističke države, što je neviđeno u istoriji dvjestogodišnjih odnosa SAD i Venecuele".

On je naredio ministru spoljnih poslova Horheu Arezi da počne "totalnu reviziju odnosa" sa Vašingtonom, koji je ranije usvojio sankcije protiv najviših zvaničnika Venecuele.

Organizacija američkih država, koja je proglasila da je novi Madurov mandat nelegitiman, održaće vanredni sastanak za dva dana da bi diskutovala o "nedavnim događajima u Venecueli".

Pens ohrabrivao demonstrante 

Američki potpredsjednik Majk Pens je u video-poruci ohrabrivao demonstrante protiv Madura potvrđujući podršku SAD-a opozicionaru Huanu Guaidou.

Američki potpredsjednik objavio je video-poruku podrške stanovnicima Venecuele, ohrabrujući demonstrante protiv predsjednika Nikolasa Madura i potvrđujući podršku SAD-a opozicionom vođi Huanu Guaidou.

U poruci snimljenoj na engleskom jeziku u kombinaciji s nekoliko španskih riječi, Pens je nazvao Madura "diktatorom" koji nema pravo na vlast.

- Nikolas Maduro je diktator bez legitimnog prava na vlast. On nikada nije pobijedio na slobodnim i poštenim izborima, a vlast je zadržao smještajući u zatvor svakog ko se usudio da mu se suprotstavi - rekao je Pens.

Povezane vijesti:

Venecuela: Sukobi vojske i demonstranata, ima žrtava