latinica  ћирилица
23/01/2019 |  08:21 ⇒ 11:51 | Autor: SRNA

Nastavak suđenja Mahmuljinu za zločine nad Srbima

Pred Sudom BiH nastavljeno je suđenje komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.
Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Na ročištu 16. januara svjedok odbrane Јusuf Halilagić istakao je da je Mahmuljin mogao smijeniti i oduzeti čin komandantu odreda "El mudžahedin", ukoliko bi ocijenio da je prekršio disciplinske propise.

Halilagić, koji je tokom rata bio na mjestu pomoćnika komandanta Trećeg korpusa za pravna pitanja, kao i predsjednik Disciplinskog suda u ovom korpusu, rekao je da je to "samo njegov hipotetički odgovor", pošto smatra da Mahmuljin nije imao komandu nad odredom "El mudžahedin".

Tokom unakrsnog ispitivanja, tužilac Sedin Idrizović pokazao je dokument u kome je, između ostalog, navedeno da su komandanti Trećeg i Sedmog korpusa takozvane Armije BiH nadležni i odgovorni za ponašanje stranih državljana u zoni odgovornosti ova dva korpusa.

Svjedok je rekao da veći dio rata nije znao da su "šur" i "emir" nazivi za komandu, odnosno komandanta odreda "El mudžahedin", ističući da niko iz tog odreda nikada nije dolazio u odjeljenje za pravne poslove u komandi Trećeg korpusa, a ni na referisanja kod komandanta, bar kada je on bio prisutan.

Optužnica tereti Mahmuljina da, kao komandant Trećeg korpusa u čijem je sastavu djelovao i odred "El mudžahedin", ništa nije preduzeo da spriječi zločin pripadnika ovog odreda nad ratnim zarobljenicima i srpskim civilima tokom vojne akcije na širem području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.