latinica  ћирилица
23/01/2019 |  11:15 ⇒ 12:28 | Autor: RTRS

Izrađuju torbe od recikliranog materijala za bilborde

Da do poslovnog uspjeha može da se stigne i u šestoj deceniji života, pokazuje primjer dvije marljive Beograđanke koje su učestvovale u osnivanju prvog ekološko-socijalnog preduzeća u Srbiji. Zapošljavaju žene starije od 50 godina i doprinose očuvanju životne sredine, izrađujući torbe i druge predmete od iskorišćenih bilborda, po čemu su jedinstvene u regionu.

Ivanka Stamenović i Јovanka Brujić iz Beograda u teškom vremenu tranzicije su ostale bez posla i našle se na birou rada, a u zrelom životnom dobu, upustile u proizvodnju torbi, i to od materijala koji se koristi za bilborde.

- Bila sam dugo na birou, i onda sam odlučila  da vidim sa biroom kakvi su njihovi uslovi kada je samozapošljavanje u pitanju i tako sam došla do ovog projekta - kaže Stamenovićeva, koja je predsjednica Udruženja EkoBag.  

Ideja za recikliranje materijala za bilborde na ovakav način, potekla je iz Španije, a naše sagovornice počele su da prave svoje jedinstvene modele, zapošljavajući i žene starije od 50 godina.

- Ovo je jako interesantno, a drugo – što smo jedine na Balkanu koje se bavimo ovom vrstom posla, odnosno reciklažom bilborda, ponovnom upotrebom materijala, promocijom reciklaže uopšte - napominje Ivanka.

Put od iskorišćenog bilborda do privlačne torbe nije nimalo lak i zahtijeva znanje, vještinu i posvećenost.

- Prvo što su to veliki bilbordi, onda mi izađemo ispred i raširimo sve to, a onda siječemo prvo u manje komade, pa  stavljamo na sto, peremo, i onda krojimo - objašnjava sav proces Brujićeva.

Zahvaljujući Ivankinom kreativnom dizajnu nastaju unikatni modeli, a od bilborda velikih dimenzija nastane nekoliko torbi.

- Zavisi kakav je bilbord, ali se može napraviti oko 20-ak torbi. Da smo na Zapadu, moglo bi mnogo više, međutim ovdje kod nas mora da bude bilbord, odnosno torba da izgleda kao nova - napominje Stamenkovićeva.

Ovakve torbe, kažu, imaju svoje prednosti, jer su dugotrajne, izdržljive i nepromočive. Posla ima, ali zarada nije velika, pa je teško naći radnu snagu.

- Devet godina se bavimo ovim poslom, znači još uvijek ne možemo da živimo od tih plata, jer dvije žene imamo zaposlene i za njih mora da ima, a za nas - ako ostane i šta ostane - zaključuje Stamenkovićeva. 

Bez obzira na sve probleme, ove dame ne odustaju i kažu da ne treba čekati da vam neko obezbijedi posao.

-Trudimo se da radimo što duže možemo, nas dvije, a imamo i kćerke pa ćemo vidjeti da li one žele da nastave ovaj posao - dodaje Brujićeva.

Ove vrijedne žene poručuju da se upornost isplati, a u kombinaciji sa dobrom idejom, marljivošću i znanjem može se stići do uspjeha.