latinica  ћирилица
23/01/2019 |  12:12 ⇒ 20:07 | Autor: RTRS

Golićeva najavila lakše dobijanje dozvola za gradnju u Banjaluci

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić razgovarala je sa gradonačelnikom Banjaluke Igor Radojičićem i saradnicima o realizaciji kapitalnih projekta za grad, a najavljene su i mnoge izmjene zakona, koje bi olakšale dobijanje dozvola za gradnju objekata.

Golićeva je rekla da je legalizacija bespravno izgrađenih objekata u Srpskoj trajan proces, ali da je 18. januara istekao rok do kada se nije plaćala dodatna naknada za legalizaciju. Ona je nakon sastanka sa gradonačelnikom Banjaluke Igorom Radojičićem rekla da je do tog roka podneseno mnogo zahtjeva, pogotovo u Banjaluci, gdje je najveći odziv građana.

Golićeva je dodala da je tokom današnjeg sastanka u Banjaluci bilo riječi i o izdavanju građevinskih dozvola, aktuelnim projektima u ovom gradu, predstojećim izmjenama i dopunama Zakona o uređenju prostora i građenju, Zakona o komunalnim djelatnostima i Zakona o održavanju zgrada.

"Razgovarali smo i o lokalitetu Crno vrelo, vodovnom i komunalnom infrastrukturnom objektu, koji se gradi i o kojem se priča već 15 godina. Banjaluka i Prijedor su u njega zajedno investirali uz pomoć Vlade Srpske, a problem za dalju fazu predstavljaju neriješeni imovinsko-pravni odnosi", pojasnila je Golićeva.

Ona je naglasila da Ministarstvo za sve velike investicije, ukoliko investitor preda kompletnu dokumentaciju, izdaje građevinsku dozvolu u roku do tri dana.

"Cilj nam je da sve lokalne zajednice najkasnije do 15 dana od podnošenja zahtjeva izdaju građevinsku dozvolu, zbog čega sa Svjetskom bankom i određenom međunarodnom grupacijom intenzivno radimo na uvođenju elektronske građevinske dozvole", naglasila je Golićeva.

Prema riječima gradonačelnika, u Banjaluci je ostalo više od 10.000 objekata koji nisu legalizovani, a koje treba što hitnije rješavati. On je naveo da se Grad priprema da bude pilot-lokalna zajednica u projektu elektronskih građevinskih dozvola koje će voditi Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.