latinica  ћирилица
23/01/2019 |  14:16 | Autor: SRNA

Živko Tatić stradao prilikom kopanja rovova

U nastavku suđenja desetorici optuženih za zločine nad Srbima u Orašju 1992. godine svjedok Tužilaštva BiH Dragica Tatić ispričala je kako je saznala da je njen suprug Živko Tatić stradao prilikom kopanja rovova na području Orašja u decembru 1992. godine. Tatićeva je ispričala da je sa djecom napustila Novi Grad u opštini Odžak, a da su njen suprug Živko i drugi članovi porodice ostali, prenosi Birn.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Ona je dodala da je potom čula da su počeli napadi, da su ih sve odveli u logor, te da je saznala da je njen suprug bio zatvaran na više lokacija, a na kraju doveden u Orašje.

"Taj dan, 2. decembra, deset ih je izvedeno, a osam je ranjeno. On je podlegao. To su mi ispričala dvojica koja su pobjegla", rekla je Tatićeva.

Svjedok je rekla da je čula da joj je muž ranjen od granate u grudi i da se to dogodilo u mjestu Lepnice na području Orašja.

Ona je dodala da joj je suprug bio sahranjen u Slavonskom Brodu, a da je 15. septembra 1993. godine dopremljeno njegovo tijelo.

Kao svjedok Tužilaštva danas je saslušana i Milosava Đajić iz sela Branešci u opštini Čelinac, koja je rekla da je njen muž Grujo, kao pripadnik vojske 11. decembra 1992. godine otišao u selo Vučilovac na području Orašja, te da je iz vojske obaviještena da je među zarobljenima i da ih je registrovao "Crveni krst".

Ona je dodala da je, nakon razmjene 29. januara 1993. godine, dobila informaciju da joj je suprug mrtav i da je na tijelu muža vidjela brojne povrede, zavoje i krv.

Đajićeva je rekla da je namjeravala da sazna šta se dogodilo i da je posjetila dvojicu zarobljenika koji su tada razmijenjeni, ali da nije mogla s njima razgovarati, jer su bili u teškom zdravstvenom stanju.

Ona je rekla da je čula da je njen suprug preminuo u bolnici u Bijeljini, nekoliko sati nakon razmjene.

Za zločine u Orašju optuženi su general HVO-a Đuro Matuzović, Ivo i Tado Oršolić, Marko Dominković, Јoso Nedić, Marko Blažanović, Mato i Anto Živković, Stjepo Đurić i Mirko Јurić.

Prema optužnici, oni su zločine počinili kao pripadnici komandnih struktura Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/, te vojne i civilne policije u Orašju.

Na teret im je stavljeno da su počinili progon srpskog stanovništva, i to ubistvima, zatvaranjem, mučenjem, silovanjima i drugim radnjama.

Suđenje će biti nastavljeno 30. januara.