latinica  ћирилица
23/01/2019 |  15:17 ⇒ 19:59 | Autor: SRNA

Presjek finansijskog stanja u ŽRS naredne sedmice

Sindikatima u okviru "Željeznica Republike Srpske" naredne sedmice biće dostavljen presjek finansijskog stanja ove kompanije na koji treba da dostave primjedbe, što bi bio korak ka potpisivanju kolektivnog ugovora i očekivanog povećanja cijene rada, rekao je predsjednik Samostalnog sindikata održavanja šinskih vozila Prijedor Goran Čamdžić.

On je rekao novinarima da je današnji sastanak sa predstavnicima osam sindikalnih organizacija inicirala uprava "Željeznica Republike Srpske", te da je razgovorano o kolektivnom ugovoru, prijedlogu pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, te realizaciji kredita Svjetske banke u okviru restrukturisanja preduzeća.

Čamdžić je istakao da sindikati insistiraju na povećanju plata koje su ispod zvaničnog prosjeka i da ima prostora za to, navodeći kao argument da je preduzeće danas likvidno i bez zaostalih dugovanja.

On je naglasio da se uprava saglasila da "postoji prostor za uvećanje plate, ali ne i u kojem procentu", dodavši da joj je skrenuta pažnja i na nepravilnosti oko isplata kamata pojedinim radnicima po dobijenim tužbama, što će, naveo je, u narednom periodu biti razmotreno.

Predsjednik Samostalnog sindikata mašinovođa Simo Cvjetković kaže da sindikati, osim potpisivanja kolektivnog ugovora i povećanja plata, nemaju druge nesuglasice prema upravi.

"Mi kao sindikati tražimo da se napravi metodologija, da se tačno odrede radna mjesta koja trebaju `Željeznicima`, sektori i službe koje su potrebne, a ne da se to radi prema potrebama ljudi", rekao je Cvjetković.

On je ukazao da "Željeznice" imaju potrebu za mašinovođama s obzirom na to da mladi kadrovi raskidaju ugovore i odlaze van zemlje, navodeći da je od uprave obaviješten da su spremni da angažuju neophodne kadrove koji su na evidenciji Zavoda za zapošljavanje.

Predstavnici uprave "Željeznice Republike Srpske" nisu se obratili medijima nakon sastanka sa sindikatima.

Ranije iz je uprave saopšteno da je od 18. januara operativna druga tranša od devet miliona evra kreditnih sredstava Svjetske banke u projektu restrukturisanja "Željeznica Republike Srpske", kada je i počelo izmirivanje preostalih dugovanja prema bivšim radnicima koji su u ranijem periodu zbog različitih razloga napustili ovu kompaniju.

"Željeznice" su iz prve tranše kredita Svjetske banke u novembru prošle godine isplatile 51,8 miliona KM dugovanja za 2.519 zaposlenih radnika.

Sredstva su iskorišćena za izmirivanje obaveza za poreze i doprinose i isplatu dugovanja prema radnicima, odnosno uplate prema Poresko upravi Republike Srpske u iznosu od oko 33.998.940 KM i prema radnicima 17.645.310 KM.

Narodna skupština Srpske usvojila je 22. februara odluku o prihvatanju zaduženja Srpske za 51,3 miliona evra kod Svjetske banke za projekat restrukturisanja "Željeznica Republike Srpske" s ciljem unapređenja operativne efikasnosti i finansijske održivosti.

Iz Uprave "Željeznica Republike Srpske" ranije je saopšteno da strukturu kreditnih sredstava Svjetske banke od 51,3 miliona evra čine tri komponente, i to 42,7 miliona evra za finansijsko restrukturisanje koje obuhvata isplatu zaostalih dugovanja, zatim 3,5 miliona evra za restrukturisanje radne snage, a pet miliona evra za organizaciono.

U okviru "Željeznice Republike Srpske" djeluju Sindikat željezničara, Samostalni sindikat mašinovođa, Samostalni sindikat saobraćajno-transportne djelatnosti, Samostalni sindikat održavanja šinskih vozila, Sindikat radnika infrastrukture Doboj, Sindikat radnika infrastrukture Banjaluka, Sindikat mašinovođa Banjaluka, te Nezavisni sindikat željezničara Republike Srpske.