latinica  ћирилица
23/01/2019 |  15:54 ⇒ 18:38 | Autor: RTRS

Oštra reagovanja iz Srpske na saopštenje SDA

Iz Republike Srpske oštra reagovanja na saopštenje SDA da će putem svojih predstavnika u institucijama BiH pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja naziva Republika Srpska.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je Srni da se SDA opasno poigrava sa BiH.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je Srni da je suluda najava SDA da će pokrenuti pravnu proceduru preispitivanja imena Republike Srpske jer je Srpska trajna i ustavna kategorija koja je međunarodno verifikovana.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas da je najava Stranke demokratske akcije da će, preko svojih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH, pokrenuti pravnu proceduru preispitivanja imena Republike Srpske provokatorska i da predstavlja rušenje Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Član Predsjedništva SNSD i poslanik te stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac, osudio je današnju najavu SDA da će putem svojih predstavnika u državnim institucijama pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja trenutnog naziva Republike Srpske.

Namjera SDA da pred Ustavnim sudom BiH osporava ime Republike Srpske moguće je tumačiti na dva načina, smatra predsjednik Ujedinjene Srpske i predsjednik Srpskog kluba u Predstavničkom domu BiH Nenad Stevandić.

Reagujući na najavu SDA o preispitivanju naziva Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske i član Glavnog odbora Socijalističke partije Goran Selak izjavio je da bi predstavnicima SDA bilo mnogo pametnije da retoriku sukoba ostave u prošlom vremenu, gdje i pripada, a da umjesto Republike Srpske, počnu da preispituju načine kako da poboljšaju kvalitet života narodu koji ih je birao.

Marko Pavić, predsjednik DNS reagovao je povodom najave SDA da će preko svojih predstavnika u institucijama BiH pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja trenutnog naziva Republike Srpske.

Dušanka Majkić, poslanica SNSD-a u Parlamentu BiH, kaže da u BiH stalno stoji spreman svileg gajtan koji je uvijek prijetnja i da je samo pitanje trenutka kada će ga povući.

Republika Srpska je kamen-temeljac BiH i bez Srpske nema ni BiH, izjavio je Srni predsjednik NDP-a Dragan Čavić, komentarišući namjeru SDA da pred Ustavnim sudom BiH bude preispitan naziv Republika Srpska.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović rekao je da zahtjev SDA za promjenom naziva Republika Srpska vodi "u neizvjesnost, nepovjerenje, sukob i potpuno blokadu BiH" i poručio da će Republika Srpska ostati trajna i neupitna.

Najavu nove inicijative SDA, oštro su osudili i predstavnici Boračke organizacije Republike Srpske i pravni stručnjaci. Poručuju, ime Republike Srpske je neupitno, a inicijativa SDA osuđena na propast.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je da je najava SDA nebulozna i šizofrena.

Advokat Krstan Simić naglasio je da ime Republike Srpske ne predstavlja diskriminaciju.