latinica  ћирилица
23/01/2019 |  18:18 | Autor: SRNA

Višković: Srpska trajna i ustavna kategorija

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je Srni da je suluda najava SDA da će pokrenuti pravnu proceduru preispitivanja imena Republike Srpske jer je Srpska trajna i ustavna kategorija koja je međunarodno verifikovana.
Radovan Višković - Foto: RTRS
Radovan ViškovićFoto: RTRS

"Podsjetiću SDA da je Republika Srpska jedan od entiteta u BiH koji je verifikovan u Dejtonu, odnosno međunarodnim aktom uz prisustvo velikih sila. Ne znam odakle SDA ideja da pokrenu ovako suludu inicijativu da bi na taj način mogli da promijene naziv Republika Srpska", rekao je Višković.

On je u ime Vlade i institucija Republike Srpske poručio da SDA neće uspjeti u svojoj namjeri i da im to neće biti dozvoljeno.

"Pokušavali su da utiču i na Dan Republike, odnosno da ne slavimo 9. januar. Vidjeli su da u tome nisu uspjeli, a neće uspjeti ni u onome što su danas najavili", dodao je Višković.

Prema njegovom mišljenju, možda je i krajnje vrijeme da Republika Srpska razmisli o nekom svom daljem putu.

"Očito je da se mi iz Republike Srpske najviše zalažemo za opstanak ovakve BiH. Ovo što radi SDA nije atak na Srpsku, nego na BiH. To rade oni koji se zdušno zalažu za BiH, a ovakvim inicijativama je ruše", istakao je Višković.

On je naveo da SDA, umjesto formiranja vlasti na nivou BiH, rada u procesu evropskih integracija, rješavanja životnih pitanja građana, pokušava da u Republici Srpskoj nađe krivca za sve.

"Ako nisu zainteresovani za BiH, sigurno je da ni Republika Srpska nije zainteresovana. Nama ovakva BiH nanosi štetu", rekao je Višković.

On je ukazao da je Republika Srpska na vrijeme formirala vlast.

"Očekivali smo da će tako biti i prije Nove godine na nivou institucija BiH da bi rješavali određena pitanja. Očito da im to nije namjera i ovo što radi SDA je suludo i može se reći da se ovo događa u društvu koje nije normalno. BiH je toliko specifična da se treba postaviti pitanje da li Srpskoj ovakva i odgovara", zaključio je Višković.

SDA je danas saopštila da će putem svojih predstavnika u institucijama BiH pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja naziva Republika Srpska.