latinica  ћирилица
23/01/2019 |  20:52 ⇒ 22:07 | Autor: RTRS

Trebinje: Promocija knjige "Na krilima Urila" Vere Basor

U Narodnoj biblioteci u Trebinju, za ljubitelje pisane riječi organizovana je promocija knjige Vere Basor.
Promocija knjige - Foto: RTRS
Promocija knjigeFoto: RTRS

Vera je rođena Trebinjka, čiji životni put je na relaciji rodni grad- Beograd. Piše poeziju i kratke priče. Prva knjiga poezije "Lutajući mirisi" izdata je 2000. godine, čiji je nastavak Vera premijerno predstavila svojim saborcima.

"Na krilima Urila" druga je knjiga poezije Trebinjke Vere Basor. Prema riječima autorke, ovo je takoreći, nastavak njenog prvijenca, na koji su čitaoci i ljubitelji njene poezije čekali 18 godina.

"Nekada je pjesnicima i piscima potrebno sazrijevanje, sve je stvar trenutka i ovo je sada moj trenutak. Arhanđel Uril je četvrti arhanđeo na nebu i po knjizi Enuha predstavlja anđela groma i vjetrova. To su dublje priče ali uglavnom po nekoj mitologiji predstavlja i Boga Perona koji je i zaštitnik Grada Trebinja, rekla je Basor.

Verinu poeziju kritičari ocjenjuju kao neobičnu. Poezija u knjizi "Na krilima Urila", kažu da se prosto doživljava kao da je zaista na krilima i čitaoci će čitajući ovu knjigu imati osjećaj da lete zajedno s njom.

"O poeziji Vere Basor mogu da sudim kao jednom neobičnom pjesničkom glasu iz Hercegovine, ima tu i svjetlosti, sijenke, nastajanja, nestajanja, rodoljublja, tako da sam u toj poeziji našao vezu i sa Crnjanskim, Vaskom Popom i sa pjesnicima koji pjevaju o Hercegovini, istakao je Koča Govedarica, profesor srpskog jezika i književnosti u penziji.

Za sada knjigu "Na krilima Urila" možete pronaći samo u Trebinju. Izdavač je "Svet knjige" u saradnji sa Književnom zajednicom "Јovan Dučić".