latinica  ћирилица
26/01/2019 |  22:02 ⇒ 22:08 | Autor: RTRS

Maribor- Održana Svetosavska akademija

U Mariboru je obilježeno osam vijekova samostalnosti Srpske pravoslavne crkve i šest vijekova od rođenja grofice Katarine Kantakuzine Branković, prve pravoslavke u Sloveniji.
Mitropoli zagrebačko-ljubljanski Porfirije - Foto: RTRS
Mitropoli zagrebačko-ljubljanski PorfirijeFoto: RTRS

Grofica Katarina Kantakuzina Branković bila je srpska princeza koja je udajom za Urliha Drugog, posljednjeg celjskog grofa, u Sloveniju sa sobom dovela i 200 pravoslavnih porodica i nekoliko sveštenika.

Na svečanoj akademiji održanoj u Slovenačkom narodnom pozorištu, uz pokroviteljstvo predsjednika Slovenije, Boruta Pahora i Srbije Aleksandra Vučića i blagoslov mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija, Republiku Srpsku predstavljao je ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo, Srđan Rajčević.

- Ovdje smo da bismo svojim darovima u opštenju sa drugima njih obogatili i njima bivali obogaćeni. Sveti Sava od nas očekuje da svojim životom svjedočimo jevanđelje Hristovo na Savin način, da bi i nas zavoljeli kao što su i Svetoga Savu i kroz njega su zavoljeli sve nas - rekao je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.