latinica  ћирилица
27/01/2019 |  16:27 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

U Drvaru, Glamoču i B. Grahovu još na snazi vanredno stanje; tražiće pomoć od Srpske?

U Drvaru, Glamoču i Bosanskom Grahovu još je na snazi stanje elementarne nepogode. Iz Drvara poručuju da će, u slučaju novih padavina, biti primorani da traže pomoć iz Srpske. Na području Glamoča, više sela je blokirano, a u Bosanskom Grahovu situaciju otežava jak vjetar, koji nanosi snježne smetove.

Stanovnika drvarskog sela Trninić Brijeg su na mukama jer su nezapamćene snježne padavine uzrokovale velike probleme na ovom području.

"Odsječeni smo od svijeta tri dana. Tri dana je padao snijeg, nikako nije prestajao. Bilo je preteško. Evo sad se stabilizuje polako, jer se vrijeme polako popravlja", priča stanovnik Trninić Brijega Јovica Dešić.

Pojedini zaseoci potpuno su blokirani, a oni stariji mole Boga da ne dođe do nečega jer bi u tom slučaju teško mogli stići do ljekara.

Na raščišćavanju lokalnih puteva ka zametenim selima angažovana je sva raspoloživa mehanizacija. Pred radnicima je težak posao.

"Veliki su smetovi. Svako zove, ne možemo stići svuda jer nemamo dovoljno radnih mašina", ističe Branislav Miljanović, radnik na grtalici.

Situacija u Drvaru se stabilizuje, ali još ima zametenih sela. Dušica Runić, v.d. načelnica opštine Drvar, kaže da ako padavine nastave, sigurno će biti u situaciji da potraže pomoć i od Civilne zaštite Republike Srpske i drugih institucija.

Teško je i u Bosanskom Grahovu, gdje probleme stvara i jak vjetar, koji nanosi smetove. Mehanizacija je upućena na najkritičnija mjesta, a to su putni pravac od Stožišta do sela Tiškovac, gdje živi 15-tak porodica koji jedinu vezu imaju preko Hrvatske.

I na području Glamoča, sela su blokirana, a putevi neprohodni.

Nebojša Radivojša, načelnik ove opštine kaže da veliki broj radnih mašina radi na raščišćavanju puta. Nadaju se da neće biti pogoršanja vremena, a ako ih vrijeme posluži trebali bi, kaže, doći do svih sela.

Od magistralnog puta Livno – Bosansko Grahovo  potpuno je odsječeno i više sela sa srpskim povratničkim stanovništvom u Livanjskom polju, gdje snježni nanosi dostižu i do dva metra.