latinica  ћирилица
28/01/2019 |  15:34 ⇒ 17:46 | Autor: RTRS

Bileća: Klupe bez grijanja, a u školu se ići mora

Časovi u drugom polugodištu u Srednjoškolskom centru “Golub Kureš” u Bileći skraćeni su na trideset minuta, i održavaju se samo po tri časa. Razlog su hladne učionice, u kojima je temperatura vazduha pet-šest stepeni. Problem je višedecenijski, a posebno je izražen ove zime.

Sistem star četerdeset pet godina, u početku je služio kao probno grijanje, i od tada, izuzev povremenih sanacija, ništa nije mijenjano. Temperature u učionicama ne prelaze šest stepeni. Nastava je svedena na minimum.

- Nema šanse da mi postignemo sa ovakvim sistemom, nikakvu veću temperaturu. Nismo zamijenili sve otvore, instalacija je dotrajala i popucala, radijatori nisu odgovarajući, nama su gubici devedeset odsto - priča Zdravka Milićević, direktorica Srednjoškolskog centra, Bileća.

Dio toplovodnih instalacija, tvrde u Centru, proveden ispod krova. Oko 450 učenika već u devet i trideset odlazi kući.

- Kada dolazite na prvi čas ili jutarnje dežurstvo nije ugodno, osjeća se u hodnicima hladnoća. Posebno su problematični sjeverni kabineti, molimo djecu da se oblače - napominje Tanja Bubreško, profesorica srpskog jezika, a na njene riječi nadovezuje se Јelena Ćorluka, profesorica ekonomske grupe predmeta:

- U tih trideset minuta pokušavamo da ispratimo nastavu, da bi se radni dani ispunili, ali to ćemo vidjeti na kraju šta smo ispunili. Stvoriće se problem, jer ćemo morati nadoknađivati izgubljeno.

Nadoknadu časova profesori će raditi na proljeće.

O problemu u Školskom centru obaviješteno je i Ministarstvo. Zasebno urađenim vodom, sa iste toplane, uredno se zagrijava i jedna osnovna škola. Za grijanje 1.250 kvadratnih metara Školskog centra, radi se poseban projekat.

- Totalna rekonstrukcija i nanovo sistem da se uradi zajedno sa kotlovnicom, i možda neki drugi energent - dodaje direktorica Zdravka Milićević.

Rekonstrukcija bi trebalo da bude urađena u ovoj godini. Milićevićeva je potvrdila da ih gubici vode i potrošnja struje, tokom zime, mjesečno koštaju oko 2.000 KM.