latinica  ћирилица
29/01/2019 |  15:53 ⇒ 18:54 | Autor: RTRS

Berkovići: Stižu donacije za poljoprivredu

Opština Berkovići i njemačka nevladina organizacija HELP, potpisali su ugovor o zajedničkoj podršci socioekonomskoj stabilnosti na području opštine, u oblasti poljoprivrede. Korisnici 120.000 KM biće domaćinstva, koja žele da se bave poljoprivredom.

Cilj podrške poljoprivredi, kao osnovnoj grani privrede u opštini, jeste povećanje dohotka i podizanje proizvodnje na veći nivo organizovanosti. Specifičnost projekta jeste to što će izabrani korisnici, da bi dobili grant od 4.000 KM, morati da prođu određenu obuku.

- Nije dovoljno da podržimo i isporučimo ono što će budući korisnici tražiti. Sam projekat podrazumijeva ozbiljan monitoring nakon isporuke kako bi mogli našim korisnicima pomoći da razvijaju biznis - priča Almir Adžović, direktor NVO HELP za BiH.

Iako nema detaljnih informacija, Slaviša Okuka kaže da će aplicirati za grant-sredstva. Osim uzgoja krava, šestoročlana porodica obrađuje i trideset dunuma zemlje.

- Nikakva sredstva nisu suvišna, dobro bi došlo da se mehanizacija obnovi, da se kupi ono što nedostaje - poručuje Slaviša Okuka,poljoprivrednik iz sela Blaca.

Grantovi će omogućiti nabavku mehanizacije, stočnog fonda, opreme, sadnog ili drugog materijala.

- Imaju obavezu legalizacije vlastitog biznisa u zavisnosti od sektora u kojem apliciraju, poljoprivrednog gazdinstva ili nešto ozbiljnije. To ćemo vidjeti nakon što dobijemo aplikacije - dodao je Adžović. 

Nenad Abramović, načelnik opštine Berkovići poručuje da je sve veći broj domaćinstava zainteresovan za poljoprivredu.

- Postoji veliki broj gazdinstava koja se ozbiljno bave poljoprivredom. Dominira sadnja paprika i drugih kultura, trudićemo se i za nabavku mehanizacije i proširenje zasada.

Obaveza korisnika granta jeste obezbjeđenje 15 odsto novca, od ukupnog iznosa granta, i učešće u nekom lokalnom društveno korisnom projektu.