latinica  ћирилица
29/01/2019 |  19:13 ⇒ 30/01/2019 | 08:30 | Autor: RTRS

Odluka o kandidatskom statusu BiH do 1. novembra

Članovi Predsjedništva BiH razgovarali su u Briselu sa visokom predstavnicom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost, Federikom Mogerini, koja je dala podršku evropskom putu BiH. Ukazala je i da vlasti u BiH treba hitno da traže rješenja za aktuelna pitanja, uključujući i formiranje vlasti na svim nivoima. Predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik poručio je da je na današnjem sastanku izražena želja da BiH što prije dobije kandidatski status.

Kandidatski status do kraja godine, nova vlast u BiH što prije i odvojeni NATO i evropski put - to su tri najvažnija zaključka nakon sastanka Predsjedništva BiH sa Mogerinijevom.

Mogerinijeva je imala priliku da detaljnije čuje stavove Republike Srpske jer je sa predsjedavajućim Predsjedništva imala odvojeni susret, nakon zajedničkog sastanka sa svim članovima Predsjedništva.

Dodik kaže da evropski zvaničnici dobro poznaju situaciju i da je ohrabren sastankom, a optimizam dijeli i ostala dva člana Predsjedništva.

Brisel želi da se vlast u BiH formira što prije i tako da novi zamah evropskom putu, poručila je Mogerinijeva Predsjedništvu BiH u njihovoj prvoj zvaničnoj posjeti inostranstvu. To je i najvažnija poruka jednočasovnog sastanka sa šeficom evropske diplomatije, kaže Dodik.

- Evropa insistira na uspostavljanju organa vlasti. Na oba sastanka mogli smo da čujemo da EU smatra da izbore treba finalizovati tako što će se formirati organi vlasti, te druga pitanja nisu ključna što se njih tiče - kaže Dodik.

Za Republiku Srpsku je posebno važno što među briselskim porukama nema uslovljavanja Bosne i Hercegovine NATO integracijama. To su dva puta, koja su odvojena, poručuje Dodik. Kaže da evropski put nije sporan i da je u Brisleu dobijeno obećanje o kandidatskom statusu BiH.

- Stekao sam utisak da ljudi koji rade na ovim pitanjima veoma dobro znaju detalje i da je, u tom pogledu, njihova želja da se nakon Upitnika pokuša u mandatu ovog saziva Evropske komisije, a to znači do 1. novembra, doći do odluke o davanju kandidatskog statusa koji bi kasnije bio obezbijeđen ktoz podršku zemalja članica EU - naveo je Dodik.

Milorad Dodik i Federika Mogerini (Foto: RTRS)

I pored stava Evropske unije o nespojivosti evropskog i NATO puta, DŽaferović i Komšić, čak i nakon sastanka, govore kako je aktivacija plana za članstvo u NATO-u preduslov za formiranje Savjeta ministara, ali i dio puta ka Evropskoj uniji. Dodaju da je najvažnija jasna poruka - ispuni li zahtjeve, Evropska komisija spremna je do kraja mandata donijeti odluku o dodjeli kandidatskog statusa BiH.

- Mogerinijeva je veliki prijatelj BiH. Za vrijeme njenog mandata napravili smo značajne iskorake na evropskom putu i vjerujem da će, s njene strane, biti učinjeno sve da BiH, za ovih preostalih devet mjeseci mandata ovog saziva Evropske komisije, ostvari što veći napredak na evropskom putu - kaže DŽaferović.

Komšić kaže da BiH mora dostavi odgovore na Upitnik i formira vlast kako bi ostvarila napredak u evropskim integracijama.

- Postoje određene stvari koje BiH mora da uradi kako bi sa sljedećim sastavom Evropske komisije već mogla da otvori razgovore o pojedinim poglavljima - naglašava on.

Dodik ističe i da je jasno podvukao da Republika Srpska ne može biti mirna dok god ne bude sigurna da neće doći do preispitivanja njenog imena.

- Nažalost, imamo ta pitanja koja su vezana za pokušaj ukidanja imena Republike Srpske i koja ne mogu biti zanemarena i posmatrana mirno dok ne bude jasnih garancija da se takve inicijative neće u budućnosti dozvoliti - naglasio je Dodik.

Na briselskom sastanku bilo je riječi i o sprovođenju Reformske agende, potrebi ubrzanja reforme javne uprave, reformi pravosuđa. Pitanja izgradnje Pelješkog mosta i mosta na Savi, takođe su bila dio razgovora, zbog čega je predsjedavajući Predsjedništva iznio prijedlog da se o tome sa predstavnicima Hrvatske još jednom razgovara.

Predsjedavajući i članovi Predsjedništva i sutra nastavljaju razgovore sa evropskim zvaničnicima.

Povezane vijesti:

Brisel: Poručeno da su uslovljavanja formiranja SM neprihvatljiva

Dodik za RTRS: Odluka o kandidatskom statusu do novembra

Mogerinijeva podržala evropski put BiH

"Što prije formirati Savjet ministara"