X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
30/01/2019 |  12:36 ⇒ 06/04/2019 | 10:23 | Izvor: RTRS

Potpisan protokol o saradnji Centra za istraživanje ratnih zločina i RTRS-a (FOTO/VIDEO)

Protokol o saradnji Radio-televizije Republike Srpske i Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica potpisali su danas vršilac dužnosti direktora Centra Milorad Kojić i generalni direktor RTRS-a, Draško Milinović.

Kojić kaže da je potpisivanje ovog protokola nastavak saradnje koja je postojala i u prethodnom periodu.

Protokol o saradnji Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina i RTRS-a (Foto: RTRS)

"Na ovaj način smo sradnju formalizovali i nadogradili. Suština i cilj ovog protokola jeste da zajedno, kroz medijsko izvještavanje i određene dokumentarne sadržaje RTRS-a na temu iz proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata, a uz stručne kapacitete Republičkog centra, radimo na izgradnji kulture sjećanja i pamćenja, jer to je nešto što nam je neophodno", rekao je Kojić.

Ističe da je poznato da je stereotip o Srbima nametnut kroz medije iz Federacije, ali i kroz određene međunarodne medije. Zato, navodi, polako moramo da mijenjamo tu sliku.

"Zaokružili smo kompletan sistem. Prvo kroz obrazovni sistem imamo edukacije. Ovim protokolom planirano je da naše stručno osoblje radi edukacije sa režiserima i novinarima RTRS-a, u vezi s tim kako i na koji način da prenosimo određeni sadržaj, a i obilježavanje značajnih istorijskih datuma, koji se tiču stradanja srpskog naroda", naveo je Kojić.

Na ovaj način, istakao je on, mogu da se edukuju građani Srpske o svim važnim pitanjima koja se odnose na stradanje Srba.

"Svi mora da znamo da onaj ko kontroliše prošlost, kontroliše i sadašnjost, ali i projektuje budućnost generacijama koje dolaze", rekao je Kojić.

Generalni direktor RTRS-a, Draško Milinović, ponovio je da su RTRS i Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica i ranije sarađivali.

"Mi smo imali nekoliko zajedničkih projekata. Ljudi sa RTRS-a su se obraćali Republičkom centru za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica za pomoć, s obzirom na to da je Centar ta tačka koja posjeduje sve što je potrebno za informaciju, a da je vezano za temu odbrambeno-otadžbinskog rata", naveo je Milinović.

"Cilj nam je i da, kada dođemo do kvalitetne ideje, tu ideju plasiramo i van granica Republike Srpske, ne samo putem satelitskog programa RTRS-a, nego i putem naših partnera u regionu i Evropi", rekao je Milinović.

 Protokol o saradnji RTRS-a i Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina (FOTO: RTRS)