latinica  ћирилица
30/01/2019 |  13:41 ⇒ 15:08 | Autor: SRNA

Službenicima 9. januar upisuju kao vjerski praznik

U Ministarstvu civilnih poslova krše zakone, podzakonske akte i ugrožavaju prava službenika iz Republike Srpske jer im 9. januar upisuju kao vjerski, a ne kao državni praznik, saznaje Srna u Savjetu ministara u tehničkom mandatu.
Zajedničke institucije BiH - Foto: RTRS
Zajedničke institucije BiHFoto: RTRS

Zbog toga, kako se saznaje, zaposlenima iz Republike Srpske u tom ministarstvu mogu dovesti u pitanje i isplatu januarskih plata.

Prema zakonu o praznicima u Republici Srpskoj i odluci Vlade Republike Srpske, 9. januar je državni praznik i za sve zaposlene iz tog entiteta koji rade u zajedničkim institucijama jer nikada nije usvojen zakon o praznicima na niovu BiH.

Svi zaposleni imaju pravo da im se tog dana obračuna i upiše državi praznik u skladu s odlukom Vlade Republike Srpske i srpski funkcioneri dužni su da obezbijede poštivanje odluka i zakona koji se primjenjuju u zajedničkim organima jer je tako propisano Zakonom o radu u institucijama BiH.

Kako je Srna saznala, rukovodeći državni službenici iz Republike Srpske dali su primjedbe na takav obračun i upis u takovane šiht liste, ali nalog ministra civilnih poslova Adila Osmanovića jači je od zakona pa se i 14. januar tu obračunava kao vjerski praznik.

Zamjenik ministra civilnih poslova Goran Ćosić, član NDP-a, i sekretar ministarstva Biljana Čamur takođe dolaze iz Republike Srpske, ali još nisu ništa učinili da se ispoštuje odluka Vlade Republike Srpske koja se odnosi na njih i zaposlene iz tog entiteta.

Prema saznanjima Srne, ostala ministarstva su obračunavala platu za dan 9. januar kao državni praznik.