latinica  ћирилица
31/01/2019 |  09:38 ⇒ 14:43 | Autor: RTRS

NSRS razmotrila Nacrt zakona o teritorijalnoj oranizaciji

Narodna skupština Republike Srpske razmatrila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske. Poslanici su prethodno razmotrili Nacrt zakona o gradu Gradiška.

Prenos zasjedanja na RTRS plus.

14.20 - Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Nacrt zakona o izmjeni i dopunama Zakona o teritorijalnoj oranizaciji Republike Srpske, kojim opština Gradiška dobija status grada.

Članom 10 Zakona o lokalnoj samoupravi propisano je da se grad zakonom može uspostaviti na urbanom području koje čini jedinstvenu geografsku, socijalnu, ekonomsku, istorijsku i teritorijalnu cjelinu sa odgovarajućim nivoom razvoja, ako ima više od 50.000 stanovnika i status razvijene opštine, navodi se u obrazloženju ovog nacrta zakona.

Poslanici vladajućih stranaka mišljenja su da Vlada Srpske vodi računa o ravnomjernom razvoju Republike i da se svi projekti realizuju po prioritetima, dok opozicioni smatraju da postoji neravnomjeran razvoj zapadnog u odnosu na istočni dio Republike Srpske.

14.05 - Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić rekao je danas, u vezi sa izgradnjom puta od Foče do Šćepan Polja, da je kontakt tačka za izgradnju mosta u Šćepan Polju i graničnog prelaza u principu dogovorena, ali da nije ozvaničena.

"Kontakt tačka je tri kilometra izvan postojećeg graničnog prelaza u Šćepan Polju /između BiH i Crne Gore/", rekao je Trninić i dodao da je zbog toga Vladi Crne Gore upućeno pismo, kao urgencija da se ubrza taj proces.

On je naveo da će se u vezi sa izgradnjom puta od Foče do Šćepan Polja uskoro sastati sa predstavnicima Ministarstva transporta i komunikacija BiH kako bi se ubrzao ovaj proces, dodajući da se pregovara i o dobijanju sredstava za izradu neophodne tehničke dokumentaciju za navedenu saobraćajnicu.

13.45 - Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da Vlada vodi računa o ravnomjernom razvoju svakog mjesta na teritoriji Srpske.

Tokom skupštinske rasprave o Nacrtu Zakona o izmjeni i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske, Višković je rekao da ima mnogo posla na istoku i zapadu Srpske i da će se napraviti prioriteti na osnovu kojih će se realizovati projekti.

Višković je rekao da je Vlada Republike Srpske uputila dopis Vladi Crne Gore u kojem se traži kontakt tačka u Šćepan Polju, kako bi se mogao graditi put Foča - Šćepan Polje.

"Imamo obezbijeđena sredstva, ali ne možemo krenuti u realizaciju ovog projekta sve dok od Crne Gore ne dobijemo kontakt tačku za izgradnju mosta u Šćepan Polju i graničnog prelaza", istakao je Višković.

12.37 - Opština Gradiška Nacrtom zakona o izmjeni i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske dobija status grada, rekla je ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić.

Obrazlažući ovaj akt u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Rešićeva je rekla da je osnovni razlog za donošenje ovog zakona usklađivanje sa Nacrtom zakona o gradu Gradiška koji je paralelno u proceduri donošenja sa ovim zakonom.

12.27 - Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je danas Nacrt zakona o gradu Gradiška kojima se uređuju područje, nadležnosti, organi i finansiranje tog grada.

U završnoj riječi u Narodnoj skupštini o ovom nacrtu zakona, ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić zahvalila je poslanicima na kostruktivnom dijalogu i prijedlozima, naglasivši da je jedna od prednosti opština koje postaju gradovi mogućnost prikupljanja izvornih prihoda, ali i veći pristup evropskim fondovima.

Ona je istakla da je u ovom procesu vođeno računa o ekonomskim i demografskim kriterijumima.

Poslanik SNSD-a Ognjen Žmirić je tokom poslaničke rasprave u Narodnoj skupštini o ovom nacrtu zakona pozvao kolege da danas izglasaju Nacrt zakona o gradu Gradiška i da se već na narednoj sjednici pozitivno izjasne o konačnom prijedlogu tog zakona.

Poslanik SDS-a Miladin Stanić rekao je da će ova stranka podržati i konačni prijedlog zakona kojim Gradiška, kao perspektivna i resursima bogata opština, dobija status grada.

11.16 - Poslanik SNSD-a Denis Šulić rekao je da je sasvim prirodno da opština Gradiška postane grad s obzirom na njene ekonomske, geografske, kulturne i druge potencijale.

"Gradiška je za to predodređena jer je regionalni centar, a njeno ime se spominje 700 godina ranije. Opština iz koje dolazim dala je nemjerljiv doprinos i u odbrambeno-otadžbinskom ratu, a njeni borci su učestvovali u mnogim bitkama za stvaranje i očuvanje Republike Srpske", poručio je Šulić tokom poslaničke rasprave u Narodnoj skupštini o Nacrtu zakona o gradu Gradiška.

On je rekao da će status grada pozitivno djelovati na privlačenje investicija u Gradišci.

Ranka Perić Romić iz SNSD-a naglasila je da broj stanovnika nije jedino mjerilo za dobijanje statusa grada, navodeći da ova opština bilježi pozitivne trendove i na planu povećanja prosječne plate, koja je u 2018. godini iznosila 791 KM, ali i smanjenja nezaposlenosti.

"Prema podacima iz 2017. godine Gradiška je imala 5.609 nezaposlenih, a u 2018. godini 5.081", navela je Romićeva, koja živi u Gradišci.

Ona je naglasila da će završetak značajnog projekta izgradnje mosta na Savi, između BiH i Hrvatske, doprinijeti razvoju Gradiške, susjednih opština i Srpske.

Šef Kluba poslanika SP-a Goran Selak rekao je da će proglašenje Gradiške osmim gradom u Srpskoj doprinijeti razvoju te opštine i velikog dijela Lijevča polja i Potkozarja.

Poslanik SDS-a Tomica Stojanović čestitao je stanovništvu Gradiške buduće sticanje statusa grada, navodeći da ima osnova da taj status u narednom periodu dobiju Teslić, Laktaši, Derventa, Brod, Modriča, Ugljevik...

"To su veoma razvijene i prosperitetne opštine, zbog čega na planu sticanja statusa grada ne treba posmatrati samo broj stanovnika", rekao je Stojanović.

10.37 - Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić obrazložila je u Narodnoj skupštini Srpske Nacrt zakona o Gradu Gradiška kojim se uređuje područje, nadležnosti, organi i finansiranje tog grada.

Rešićeva je navela da je opština Gradiška na osnovu odluke lokalne Skupštine od 16. februara 2017. godine pokrenula postupak za dodjelu statusa grada. 

Ona je navela da je stav organa opštine Gradiška da postoje svi zakonom predviđeni uslovi da se opštini Gradiška zakonom dodijeli status grada.

Rešićeva je rekla da je Gradiška dostavila i elaborat o opravdanosti zahtjeva za sticanje statusa grada, koji sadrži opšte informacije, istorijske pretpostavke, demografska kretanja, geografski položaj kao faktor razvoja, prirodni resursi, turistički potencijali, pregled stanja i kretanja na tržištu rada, struktura privrede, pregled stanja i kretanja u oblasti društvenog razvoja, zdravstvena zaštita, socijalna zaštita, stanje javne infrastrukture, prostorna organizacija, budžet opštine Gradiška i opštinska uprava.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Parlament Srpske završio je sinoć sjednicu raspravom o Nacrtu zakona o zaštiti od nejonizujućih zračenja.

Prethodno je raspravljano o Prijedlogu zakona o platama zaposlenih u kulturi, trećem iz seta zakona, koji reguliše usklađivanje plata u obrazovanju i kulturi, sa platama ostalih zaposlenih u javnoj upravi.

Narodni poslanici raspravljali su i o Nacrtu zakona o socijalnom stanovanju kojim se u Srpskoj, prvi put, utvrđuje i uređuje sistem socijalnog stanovanja.