latinica  ћирилица
02/02/2019 |  11:27 ⇒ 12:52 | Autor: RTRS

Stranke iz Srpske da formiraju čvrstu koaliciju na nivou BiH

U Banjaluci je održana konferencija za novinare Saveza nezavisnih socijaldemokrata, na kojoj je predstavljeno 20 zaključaka sa sjednice Izvršnog komiteta ove stranke, koja je sinoć završena.

"Izvršni komitet SNSD-a potvrđuje svoje opredjeljenje za evropske integracije i dobijanje kandidatskog statusa BiH. Očekujemo da u skladu sa mehanizmom koordinacije nadležne institucije provedu neophodne procedure i u što kraćem roku dostave odgovore na Upitnik Evropske komisije", rekao je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

Јedan od zaključaka Izvršnog komiteta SNSD-a je da Evropska unija bila veoma korektna u ponudi i očekivanjima koje je podstavila pred BiH po pitanjima naljstavka evropskih integracija i odobravanja kandidatskog statusa.

"Stav Izvršnog komiteta SNSD-a je da samo neodgovorne politike udaljavaju BiH od evropskog puta i sveukupnog napretka", naveo je Kovačević.

Kovačević je naveo da SNSD smatra apsolutno neprihvatljivim pritisak na Republiku Srpsku u vezi sa MAP-om i NATO integracijama.

"Insistiramo na poštovanju rezolucije o zaštiti Ustavnog poretka i vojne neutralnosti koje je usvojila Narodna Skupština Republike Srpske i osuđuje svaku vrstu degradiranja i nepoštovanja pomenute rezolucije od svih predstavnika republike Srpske", naveo je Kovačević.

Dodao je da Izvršni komitet SNSD-a razumije da put ka EU ne podrazumijeva put ka NATO i pozdravlja takav jasno iznsen stav zvaničnika EU.

"Izvršni komitet SNSD-a neće podržati bili kakvu političku ili teritorijalnu reorganizaciju BiH koja bi zadirala u postojeći ustavni satus Republike Srpske", naveo je Kovačević.

Izvršni komitet SNSD-a predložio je strankama iz Republike Srpske u parlamentu BiH da formiraju čvrstu koaliciju za Srpsku i zajedničko učešće u organima vlasti na nivou BiH.

Izvršni komitet je odbacio i oštro osudio kvalifikacije iznesene u zaključcima Predsjedništva SDA, posebno one u kojima se navodi da se u Republici Srpskoj sprovodi aparthejd i diskriminacija, navedeno je u zaključcima Izvršnog komiteta SNSD-a koje saopštio portparol SNSD-a Radovan Kovačević.