latinica  ћирилица
02/02/2019 |  18:05 ⇒ 03/02/2019 | 08:06 | Autor: RTRS

Da li je na djelu kršenje Rezolucije o vojnoj neutralnosti?

Ministar spoljnih poslova iz Savjeta ministara u tehničkom mandatu Igor Crnadak želi da BiH prati primjer Crne Gore na putu ka NATO-u.

Želju je iskazao u Podgorici, na konferenciji, u organizaciji Atlantskog saveza Crne Gore. Crnadak to demantuje, ali i njega demantuju, bar prema saopštenju iz Atlantskog saveza Crne Gore, koje su nam poslali.

U saopštenju, koje nam je poslao Atlantski savez Crne Gore, navedeno je da je Crnadak rekao da prvi ciklus MAP -a za članstvo u NATO-u nije aktivan, jer su Dodik i SNSD promijenili stav od prije 8 godina, ali ni riječi o Rezoluciji o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske iz 2017.

To, valjda, i ne čudi, nakon što je i njegov politički ideolog, bivši član BH Predsjedništva Mladen Ivanić stavio potpis na Spoljnopolitičku strategiju BiH do 2023. i put ka NATO-u.

No, crno na bijelo, Atlantski savez susjedne nam države, a ne mediji, kako se Crnadak brani, saopštio je da je za ministra spoljnih poslova BiH Crna Gora svijetli evro - atlantski primjer.

- Tokom diskusije, ministar Crnadak govorio je o integracionim procesima, istakavši da je i spoljno-politička odrednica BiH članstvo u NATO i EU. Naglasio je da je taj proces, zbog unutrašnjih političkih prilika, trenutno u zastoju, ali da taj prioritetni zadatak ima izgleda da bude riješen. Crnadak se posebno osvrnuo na uspješan put Crne Gore ka članstvu u EU, naglašavajući članstvo u NATO. Takođe, rekao je da, na tom planu, BiH želi da slijedi crnogorski primjer - navedeno je u saopšenju Atlantskog saveza Crne Gore

Crnadak tvrdi da je sve što su mediji prenijeli u vezi sa NATO – om neistina, i da se njegova izjava odnosila isključivo na Evropsku uniju. Da je u pitanju zlonamjerna medijska interpretacija Crnatka pravdaju i stranačke i koalicione kolege, mada se očekivalo da komentarišu njegov zvaničan stav iznesen tokom diskusije, saopšten od domaćina, Atlantskog saveza Crne Gore, a ne pisanje medija.

- Ne postoji nikakav tonski zapis, javna izjava, nego postoji stav Crnatka koji je jasno ponovio. Naš cilj je EU. Kada su u pitanju NATO integracije, tu ne postoji saglasnost - kaže Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

- Slažem se s onim što je rekao da je to izjava koju je neko zloupotrjebio, izvitoperio u političkom smislu, s ciljem da pravi štetu lično Crnatku. Sve političke partije u Srpskoj imaju identičan stav po pitanju NATO integracija - navodi Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a.

Tvrdnju da, za razliku od SNSD-a, PDP i SDS vode konzistentnu politiku o NATO putu, BiH lideri ovih partija crpe i iz sporne Spoljnopolitičke strategije BiH do 2023. Smatraju da je Ivanić potpisao partnerstvo sa NATO-om, a ne put ka članstvu. Međunarodi faktori odlučivanja na taj dokument ipak tako ne gledaju.

- Nedavno smo i od Majka Pompea, državnog sekretara SAD čuli da BiH mora da krene dalje ka NATO-u, iz razloga što su prošle godine usvojili strategiju spoljne politike u kojoj to jasno stoji. Republika Srpska je usvojila rezoluciju o proglašenju vojne neutralnosti i mi insistiramo od svih predstavnika Republike Srpske, bilo gdje, da se toga pridržavaju - smatra Radovan Kovačević, portparol SNSD.

Izjavu Crnatka da BiH treba da slijedi put Crne Gore za priključenje u NATO i da je SNSD "krivac za neaktiviranje Akcionog plana za članstvo , predsjenik Ujedinjene Srpske, Nenad Stevandić ocjenjuje kao gubitak kompasa ljudi koji su odbačeni od vlastitog naroda.

A o tome šta je Crnadak rekao u Podgorici postoji i tonski i video zapis u Atlantskom savezu Crne gore. Sve će biti jasnije već u ponedjeljak, prvog radnog dana naredne sedmice.