latinica  ћирилица
04/02/2019 |  08:36 ⇒ 16:16 | Autor: RTRS

Smanjuju se vodostaji Vrbasa i Bosne (FOTO)

Smanjuju se vodostaji Vrbasa u Delibašinom selu na području Banjaluke i rijeke Bosne u Doboju, podaci su Odjeljenja za hidrologiju Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Prema izvještaju od 12.00 časova, nivo Vrbasa u Delibašinom selu pao je na 360 centimetara, što je 13 centimetara manje u odnosu na mjerenje u 8.00 časova.

Nivo Bosne u Doboju pao je sa 370 na 337 centimetara.

U saopštenju se navodi da su vodostaji ostalih rijeka ispod kote redovne odbrane od poplava.

Vrbas (Foto: RTRS)

Republička uprava Civilne zaštite saopštila je ranije danas da je vodostaj Save u konstantnom i blagom porastu.

Sana i Una, takođe, imaju povećan vodostaj, ali nema većih izlivanja, osim na putu Blagaj-Vitasovci, Blagaj-Radomirovac.

Derventi je rijeka Ukrina u koritu, a u opštinama Јezero i Šipovo u opadanju su rijeke Pliva, Јošavka, Јanj, a mjestimično su se izlile, te je drumski saobraćaj otežan.

Republička uprava Civilne zaštite navodi da pojačano prati hidrološku situaciju u Republici Srpskoj i izvršava svoje zadatke. U pripravnosti je i specijalizovana jedinica za zaštitu i spasavanje na vodi i pod vodom Republičke uprave Civilne zaštite.

Vodostaj Sane u Prijedoru stagnira u posljednja 24 časa i iznosi 394 centimetara. Vodostaji drugih rijeka je u padu i nije došlo do izlivanja. S obzirom na pad temperature i prestanak padavina, kao i povoljna meteorološlka predviđanja za naredni period, očekuje se dalja stagnacija vodostaja Sane, a zatim i postepeni pad.

Vodostaj Sane u Novom Gradu iznosi 400 centimetara i u stagnaciji je, a vodostaj Une 320 centimetara i za 51 centimetar je viši nego juče, potvrđeno je za Srnu u lokalnom Centru za obavještavanje.

Od juče ujutru u Novom Gradu su uključene prepumpne stanice i na snazi su redovne mjere zaštite od visokih vodostaja koje važe pri vodostaju Sane od 320 centimetara. Redovne mjere na snazi su pri vodostaju Une od 450 centimetara, vanredne kod vodostaja od 510 centimetara, a stanje elementarne nepogode proglašava se kada vodostaj dostigne 540 centimetara.

Opština Јezero (Foto: RTRS)

U opštini Јezero izlile su se Pliva i Јošavka, a poplavljeno je 20 domaćinstava. Načelnica opštine Snežana Ružičić rekla je za RTRS da je primjetno blago povlačenje vode i da se tokom dana očekuje poboljšanje situacije. Ona je rekla da je jedna višečlana porodica iseljena.

Nivoi Save i Drine u Semberiji su ispod nivoa redovne odbrane od poplava, rekao je za Srnu šef Odsjeka za Civilnu zaštitu Bijeljina Drago Ristić. On kaže da nema potencijalne opasnosti od izlivanja, uprkos porastu vodostaja i naglom punjenju u toku 24 časa, jer su korita u prethodnom periodu bila niska i poluprazna.

Vodostaj Save u Gradišci iznosi 459 centimetara.

Gradiška (Foto: facebook/strahinja.vujanovic)

U opštini Šipovo, izlile su rijeke Јanj i Pliva i poplavile velike obradive površine i ugrozile dvadesetak kuća. U Duljcima, Pliva je poplavila most koji povezuje selo sa Šipovom.

Rijeka Usora poplavila je lokalni vodovod u dobojskom naselju Makljenovac, zbog čega je obustavljeno snadbijevanje vodom za piće stanovništva ove mjesne zajednice.