latinica  ћирилица
05/02/2019 |  11:18 ⇒ 12:14 | Autor: RTRS

Da li je proizvodnja genetski nemodifikovane soje prednost naših ratara?

Zbog dodatnog usaglašavanja sa posljednjeg zasjedanja Narodne skupštine Republike Srpske, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede povuklo je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o genetički modifikovanim organizmima koji predviđa upotrebu genetski modifikovane soje.

Nacrt zakona o genetički modifikovanim organizmima predviđao je upotrebu genetski modifikovane soje isključivo za ishranu životinja.

Zbog nedovoljnih količina domaće nemodifikovane soje u resornom ministarstvu kažu da je izmjena zakona neminovna ako se želi sačuvati domaća, prvenstveno proizvodnja brojlera.

"Oko 78 odsto proizvodnje u svijetu jeste genetski modifikovana soja i naši proizvođači su prinuđeni da uvoze takvu soju i proizvode od soje kao jednu od osnovnih proteinskih komponenti za stočnu hranu", kaže Saša Lalić, načelnik Odjeljenja za biljnu proizvodnju u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Predviđeni su mnogobrojni kontrolni mehanizmi kako bi se spriječila proizvodnja genetski modifikovane soje na oranicama Republike Srpske. Posebna odgovornost je na domaćim organizatorima proizvodnje i otkupa.

"Mi stvarno nećemo dozvoliti da ni u jednom momentu otkupimo soju koja je genetski modifikovana niti soju koja je kontaminirana sa genetski modifikovanom sojom", istakao je Goran Gvozden, firma "Golić trejd" Gradiška.

Većina ratara kao i stručna javnost ukazuju da je proizvodnja genetski nemodifikovane soje naša prednost.

"Genetski modifikovana soja ne može biti prednost u proizvodnji na našim prostorima gdje su male parcele.. Naša prednost je upravo ta genetski nemodifikovana soja koja se sve više traži kako u Evropskoj uniji tako i u cijelom svijetu", naglašava Vojin Đukić, Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad.

Ministarstvo poljoprivrede će, u cilju sveobuhvatnijeg obavještavanja javnosti o svim aspektima izmjena ovog zakona u narednom periodu organizovati javne rasprave na kojima će se svi zainteresovani moći upoznati o detaljima izmjena zakona.