latinica  ћирилица
05/02/2019 |  12:14 ⇒ 16:05 | Autor: RTRS

Preminuo Orićev vojnik Izet Arifović

Izet Arifović, bivši pripadnicik takozvane Armije BiH, osuđen na deset godina zatvora za zločine protiv srpskog civilnog stanovništva počinjene u junu i julu 1992. na području Srebrenice i Bratunca, preminuo je juče, potvrdila je za BIRN njegov advokat Lejla Čović.
Izet Arifović (Foto:detektor.ba) -
Izet Arifović (Foto:detektor.ba)

Podsjećamo, Sud BiH je u septembru prošle godine, nakon 16 godina, izrekao prvu osuđujuću presudu za zločine nad Srbima u Podrinju. Zbog ubistva srpskih civila iz Zalazja i Ratkovića, Arifović - vojnik Nasera Orića - osuđen je na 10 godina zatvora, a zbog skrnavljenja tijela ubijenih zarobljenika Suad Smajlović na 14 mjeseci. 

Prema Zakonu o krivičnom postupku, Sud BiH bi u narednom periodu trebalo da donese rješenje kojim se obustavlja postupak u odnosu na preminulog Arifovića.

Arifović je proglašen krivim za ubistva dvojice civila u Srebrenici koji su zarobljeni 12. jula 1992. godine u obližnjem mjestu Zalazje, kao i da je 21. juna 1992. u mjestu Ratkovići kod Bratunca ubio Živana Prodanovića.

Po objavljivanju presude, doneseno je rješenje kojim se Arifoviću određuje mjera zabrane putovanja van BiH, prelaska granice sa ličnom kartom, te oduzimanje putne isprave. Arifoviću je takođe naloženo da se jednom sedmično javlja najbližoj policijskoj stanici.

Postupci protiv Arnautovića i Salihovića se nastavljaju.