latinica  ћирилица
05/02/2019 |  20:08 ⇒ 06/02/2019 | 08:45 | Autor: RTRS

Dodik - Konstantinesku: Što prije formirati Savjet ministara

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je danas u Sarajevu sa ambasadorkom Rumunije u BiH Danom Konstantinesku.
Dodik i Konstantinesku (Foto: www.predsjednistvobih.ba) -
Dodik i Konstantinesku (Foto: www.predsjednistvobih.ba)

Predsjedavajući Dodik informisao je rumunsku ambasadorku o posjeti članova Predsjedništva BiH Briselu, ocijenivši da su naišli na visok stepen razumijevanja kod čelnika EU, kojima su prezentovali jedinstvo u opredjeljenju BiH za članstvo u EU, navodi se u saopštenju Službe za odnose sa javnošću Predsjedništva BiH.

Dodik se zahvalio Rumuniji koja predsjedava Evropskom unijom na podršci za evropski put BiH i dodao da su se članovi Predsjedništva iz Brisela vratili sa pozitivnim utiscima, ali da očekuje jaču dinamiku oko dostavljanja Upitnika, kako bi Evropska komisija finalizovala mišljenje o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Po pitanju članstva BiH u NATO-u, Dodik je rekao da je politika Republike Srpske vojna neutralnost i da shodno tome njegova politika nije politika podrške NATO putu BiH.

Predsjedavajući Dodik i ambasadorka Rumunije složili su se da što prije treba formirati Savjet ministara kako se ne bi ušlo u kritičnu fazu po svim pitanjima funkcionisanja BiH.

Povezane vijesti:

Dodik - Iliopulos: Postoji široki konsenzus oko evropskog puta

Unaprijediti političke i ekonomske odnose između BiH i Crne Gore