latinica  ћирилица
06/02/2019 |  11:14 ⇒ 12:45 | Autor: SRNA

Prijedlog zakona o gradu Gradiška na narednoj sjednici Vlade Srpske

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić izjavila je danas da će na narednoj sjednici Vlade Srpske biti razmatren prijedlog zakona o gradu Gradiška, koji će nakon toga biti upućen Narodnoj skupštini na razmatranje i usvajanje.

"Vjerujem da će se prijedlog zakona o gradu Gradiška naći pred poslanicima na narednoj sjednici Narodne skupštine i da možemo ispoštovati zadati rok i dogovor, a to je da do kraja marta ili početka aprila, odnosno 24. aprila – Dana opštine Gradiška, ovaj zakon stupi na snagu i Gradiška postane osmi grad u Republici Srpskoj", navela je Rešićeva.

Ona je novinarima u Gradišci, nakon sastanka sa načelnikom opštine Zoranom Adžićem, rekla da je dogovoreno da će stupanje na snagu zakona o gradu Gradiška biti ozvaničeno i uručenjem simbola grada budućem gradonačleniku Zoranu Adžiću.

Adžić je zahvalio Rešićevoj, resornom ministarstvu, Vladi i Narodnoj skupštini Srpske na podršci koji je Gradiška imala u postupku izrade elaborata za sticanje statusa grada.

On je istakao da će stanovnicima i privrednicima u Gradiški mnogo značiti status grada, jer će to omogućiti približavanje evropskim institucijama i fondovima, te lakše dobijanje grantovskih sredstava za izgradnju infrastrukture i stvaranje uslova za dalji razvoj privrede i otvaranje novih radnih mjesta.

Sastanku Rešićeve i Adžića prisustvovali su poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dane Malešević i zamjenik načelnika opštine Gradiška Dragana Ilić.

Narodna skupština Srpske usvojila je Nacrt zakona o gradu Gradiška, kojim se uređuje područje, nadležnosti, organi i finansiranje grada, kao i Nacrt zakona o izmjeni i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Srpske, kojim opština Gradiška dobija status grada.