latinica  ћирилица
06/02/2019 |  11:19 ⇒ 11:24 | Autor: Agencije

Albanac priznao da je uništio ploču nestalim novinarima

Osumnjičeni Šaban Beriša (47), priznao je da je 30. januara bagerom iščupao ploču otetim novinarima Đuru Slavuju i Ranku Pereniću.
Ponovo porušena spomen-ploča nestalim srpskim novinarima - Foto: Screenshot
Ponovo porušena spomen-ploča nestalim srpskim novinarimaFoto: Screenshot

Ovo je navedeno u izvještaju policije u Đakovici, uz napomenu da je djelo bilo "etnički motivisano".

"Policija je izvršila uviđaj 4.2.2019. godine i otkrila da je ploča namjerno uklonjena bagerom i bačena 20 metara od mjesta gdje je bila postavljena. Ploča je preuzeta sa mjesta izvršenja djela i donijeta u Policijsku stanicu u Orahovcu gdje su identifikovani i osumnjičeni i bager", stoji u izvještaju.

Inače, uviđaj je izvršen tek nakon što su predstavnici Udruženja novinara Srbije 3. februara utvrdili da je ploča iščupana i građevinskom mašinom bačena dvadesetak metara dalje. Oni su tada obavijestili policiju koja je rekla da je dan ranije već obavila uviđaj, što očigledno nije bilo tačno. Tek nakon što je UNS objavio informaciju o sedmom po redu rušenju ploče otetim novinarima, policija je obavila uviđaj i odnijela ploču.

Kako se navodi u izvještaju, Šaban Beriša juče je "saslušan u prisustvu advokata i priznao je djelo za koje je osumnjičen".

"Državni glavni tužilac Osnovnog tužilaštva u Đakovici je obaviješten, a po njegovom nalogu predmet se vodi po redovnoj proceduri kao uništenje ili oštećenje imovine (oštećenje memorijalne ploče)", navodi se u izvještaju.

U izvještaju stoji da je djelo etnički motivisano, te da je ploča srušena 30. januara u 11 sati.

Ovo je prvi put da je odgovorni za rušenje ploče identifikovan i uhapšen.

- Pozdravljam pronalaženje počinioca koji je srušio ploču nestalim novinarima i očekujem da će biti procesuiran od strane pravosudnih organa u najkraćem roku. Ovim slučajem će se u neku ruku pokazati u kojoj mjeri je pravosudni sistem na Kosovu efikasan i koliko se poštuje vladavina prava. Nadam se da će ovo hapšenje doprinijeti rasvjetljavanju sudbine nestalih novinara i da ćemo konačno saznati šta se desilo našim kolegama - rekao je predsjednik UNS na Kosovu Budimir Ničić.

Ploča postavljena na mjestu gdje su 21. avgusta 1998. godine oteti novinari Slavuj i Perenić, porušena je 30. januara i odnesena sedmi put za posljednjih šest godina.

Nedaleko od mjesta gdje je bila 3. februara pronašli su je Budimir Ničić i član Uprave UNS-a Živojin Rakočević.

Na mejstu gdje je bila postavljena bili su vidljivi tragovi građevinske mašine kojom je ploča sa postoljem iščupana. Oko tog mjesta nalazila se velika količina zemlje, građevinskog šuta i kostiju životinjskog porijekla.

Na ploči koju su posljednji put postavili članovi UNS 15. maja 2018. godine na srpskom i albanskom jeziku piše "Ovdje su 21.8.1998. godine otete naše kolege novinari, Đuro Slavuj i Ranko Perenić - tražimo ih".

Novinari Slavuj i Perenić su 21. avgusta 1998. godine krenuli ka manastiru Sveti Vrači u Zočištu da urade prilog o povratku otetih monaha. Prema podacima dobijenim od njihovih porodica, posljednji put viđeni su u Velikoj Hoči, u prepodnevnim satima. Greškom su krenuli ka Orahovcu, koji je u to vrijeme bio pod kontrolom tzv. OVK.

Kako je UNS u svom istraživanju saznao, tadašnji urednik Radio Prištine Milivoje Mihajlović na dan nestanka  novinara vidio je izvještaj Vojske Јugoslavije o prisluškivanju tzv. OVK u kom je bilo zabilježeno: "Dva paketa su donesena do Bele Crkve" (naselje u Orahovcu). Kako je rekao UNS-u, tamo je odmah poslao novinara Njujork Tajmsa Majka Konora.

- Kada se vratio, pitao me je za serijski broj njihovog diktafona. Znao sam broj, jer sam ga lično kupio. Vidio je "soni" koji su Ranko i Đuro ponijeli na teren. Konor je vidio i plavu "Zastavu 128" i u njoj je bio diktafon. Pitao je komandante OVK gdje su ljudi iz automobila, a oni su odgovorili da ne znaju ništa, da su sve tako zatekli - rekao je Mihajlović.