latinica  ћирилица
06/02/2019 |  11:21 | Autor: SRNA

Predviđena stopa rasta 3,6 odsto

U narednom srednjoročnom periodu BiH bi mogla imati godišnju stopu rasta od 3,6 odsto, predviđa Direkcija za ekonomsko planiranje BiH.
Ilustracija - Foto: ilustracija
IlustracijaFoto: ilustracija

Iz Direkcije napominju da su se dosadašnje stope rasta kretale oko tri odsto, te ističu da bi BiH, ukoliko bi u narednih 30 godina ostvarivala godišnju stopu rasta od šest odsto, dostigla nivo standarda kakav je u EU.

Niska stopa zaposlenosti radno sposobnog stanovništva u BiH, primjetna u prethodnim godinama, jedna je u nizu prepreka poboljšanju životnog standarda građana, navodi se u informaciji o konkurentnosti ekonomije zemlje.

Prema anketi o radnoj snazi, stopa zaposlenosti u 2017. godini u BiH je iznosila 33,9 odsto, dok je u isto vrijeme u EU bila 53,5 osto.

Osim niske stope zaposlenosti, u BiH je prisutan relativno nizak nivo plata, kao odraz slabe pozicioniranosti zemlje u međunarodnoj podjeli rada, navodi se u informaciji o konkurentnosti ekonomije zemlje.

Kada se posmatra bruto domaći proizvod /BDP / po glavi stanovnika, korigovan za paritet kupovne moći, u BiH je iznosio 32 odsto evropskog prosjeka EU, čime se BiH zajedno sa Albanijom već godinama nalazi na dnu ljestvice evropskih zemalja sa najnižim životnim standardom.

Za poboljšanje životnog standarda u BiH neophodno je konstantno privlačenje stranih investicija, prvenstveno stvaranjem povoljnijeg poslovnog ambijenta, što bi omogućilo nova radna mjesta i veću zaposlenost.

Istovremeno, potrebno je prilagoditi sistem obrazovanja potrebama i reformama na tržištu rada s ciljem povećanja produktivnosti i kompetentnosti radne snage.

Sve ove ekonomske reforme bi trebalo da budu praćene unapređenjem zdravstvenih, kulturnih, sportskih i rekreativnih sadržaja radi postizanja boljeg životnog standarda građana BiH.

Šef Kancelarije Svjetske banke za BiH Emanuel Salinas nedavno je ocijenio da bi više od 60 godina bilo potrebno da građani u BiH dostignu nivo dohotka koji je sada u EU ako bi ekonomija BiH nastavila da raste po istoj stopi od tri odsto.