latinica  ћирилица
06/02/2019 |  11:23 ⇒ 12:49 | Autor: RTRS

Bijeljina: Farma za proizvodnju mlijeka dnevno proizvede 2.000 litara

Da proizvodnja mlijeka u Srpskoj farmerima obezbjeđuje pristojan život, primjer je porodica Simić iz Vršana kod Bijeljine. Posjeduju savremenu farmu, sa sistemom za praćenje zdravstvenog stanja životinja. Imaju 85 muznih grla i dnevno proizvedu 2.000 litara mlijeka.

Proizvodnja mlijeka u Srpskoj ne može biti dovedena u pitanje sve dok postoje vrijedni farmeri kao što je Vićo Simić iz Vršana kod Bijeljine. 25 godina proizvodi mlijeko i unapređuje proizvodnju. Vlastitim sredstvima izgradio je savremenu farmu u kojoj, uz manje rada ostvaruje veću produktivnost i zaradu.

- Išli smo po Evropi i gledali šta drugi ljudi rade i kako sebi da olakšamo, da bude lakše za hraniti stoku, za musti, za tov, pa tek onda ostalo. Da bi bilo malo isplativije, mora se više novca uložiti - tvrdi Vićo Simić.

Od kada su uveli sistem za praćenje zdravlja, mlječnosti i drugih parametara za svako grlo u štali, tokom 24 časa, gubitke su sveli na minimum. A savremeno izmuzište omogućava da muža 85 grla traje samo sat i po.

- Ovakva muža koju ja imam nije nikakv teret. Јeste obaveza, ujutru, naveče, ali to smtram svojim poslom, pa nije teško - kaže Ljubica Simić. 

Velika pomoć u ovoj proizvodnji su podsticaji resornog ministarstva, koje Simići uglavnom koriste za nove investicije.

- Podsticaji pomažu dosta. I ova zgrada je napravljena je od toga. Da nije bilo podsticaja, nikada ne bih smio ni početi da radim - dodao je Vićo Simić.

Simići obrađuju oko 100 hektara zemlje od kojih je samo 10 u njihovom vlasništvu. Zbog problema oko dobijanja ugovora o zakupu na 70 odsto oranice ne mogu ostvariti podsticaj ni po jednom osnovu. Ali idu naprijed i planiraju dalju modernizaciju farme i nove investicije jer od ove proizvodnje lijepo živi njihova šestočlana porodica.