latinica  ћирилица
06/02/2019 |  13:00 ⇒ 16:14 | Autor: SRNA

Dogovoriti opšti kolektivni ugovor u februaru

Predstavnici Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, sindikata i Vlade pokušaće u ovom mjesecu dogovoriti opšti kolektivni ugovor za radnike u Srpskoj, a ukoliko ne uspiju pristupiće se izradi granskih, zaključeno je danas na sastanku u Banjaluci predstavnika Saveza sindikata i Unije udruženja poslodavaca.
Sindikat i poslodavci - Foto: RTRS
Sindikat i poslodavciFoto: RTRS

Potpredsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Tane Peulić izrazio je nadu da će socijalni partneri približiti stavove i potpisati opšti i granske koletivne ugovore, jer tri godine u Srpskoj radnici u realnom sektoru nemaju potpisan opšti kolektivni ugovor.

"Zaposleni u administraciju imaju potpisane kolektivne ugovore, za razliku od realnog sektora. Interes sindikata i poslodavaca jeste da radnici budu ravnopravni, a to znači da imaju potpisane kolektivne ugovore", rekao je Peulić novinarima u Banjaluci.

On je ocijenio da je neophodno stvoriti preduslove da poslovna zajednica u Srpskoj bude konkurentna, jer će na taj način i radnici imati veće plate.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Dragutin Škrebić tvrdi da sindikat i poslovna zajednica imaju iste interese, a to znači stvaranje boljeg ambijenta za radnike.

On je podsjetio da je u izradi opšteg kolektivnog ugovora problem isplata regresa.

"Nismo za lažna davanja i prava koja neće biti ispoštovana. Neophodno je spriječiti zloupotrebu prilikom isplate regresa, a odnosi se na uplatu poreza i doprinosa", rekao je Škrebić.