X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
06/02/2019 |  13:11 ⇒ 14:25 | Izvor: RTRS

Selindžerovi tekstovi uskoro prvi put pred publikom

Američki klasik Džerom Dejvid Selindžer, pisac kultnog "Lovca u žitu", ostavio je iza sebe još neke tekstove koji će uskoro biti objavljeni.
Džerom Dejvid Selindžer (Foto: draganlekovic.me) -
Džerom Dejvid Selindžer (Foto: draganlekovic.me)

Selidžerov sin Met potvrdio je da je njegov otac ostavio poveći opus koji dosad nije bio objavljen i da želi da taj materijal što prije predstavi javnosti. Met je za britanski Gardijan naveo da sa očevom udovicom Kolin O`Nil radi na pripremi neobjavljenog materijala.

Selidžer je umro 2010. godine, a iza sebe je ostavio mali opus, jer je 1965. odlučio da više neće objavljivati. Do smrti je živio povučeno u selu Kornišu u Nju Hempširu. Književni kritičari i čitaoci pretpostavljali su da on i dalje piše, ali do sada nije bilo potvrde.

Met Selindžer objašnjava da njegov otac nije htio da učestvuje u književnim nadmetanjima, već da je želio da bude sam sa svojim mislima.

Svoje najpoznatije djelo, roman "Lovac u žitu", objavio je 1951. godine, a posljednje što je izašlo u javnost bila je priča "Hepvort 16, 1924" u listu Njujorker 1965. godine. Neobjavljeni materijali uglavnom se bave porodicom Glas, koju čitaoci Selindžera već poznaju iz njegovih kratkih priča.

Roman "Lovac u žitu" smatra se američkim književnim klasikom.

Narator i glavni junak Holden Kolfild, tinejdžer koga su izbacili iz škole, postao je najpoznatiji američki književni junak, uz Haklberi Fina.

Roman je pogodio žicu hladnoratovske Amerike i ubrzo stekao kultni status.