latinica  ћирилица
06/02/2019 |  13:26 ⇒ 17:56 | Autor: SRNA

Kovač: Bolje promovisati banjski i zdravstveni turizam

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Dragica Kovač rekla je danas da će Ministarstvo nastojati da inicira sastanak članova klastera zdravstvenog i banjskog turizma kako bi zajednički radili na boljoj promociji ove vrste turizma u Srpskoj.

"Ministarstvo je u proteklom periodu osnovalo i poseban klaster zdravstvenog i banjskog turizma, a tu spadaju zdravstvene i banjske ustanove, te turističke organizacije i agencije koje mogu da rade na zajedničkoj promociji ovog vida turizma", rekla je Kovačeva novinarima u Slatini kod Laktaša, nakon sastanka sa menadžmentom Zavoda za fizikalnu medicinu rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović".

Ona je naglasila da banjske ustanove bilježe najveći broj dolazaka turista u Republiku Srpsku, što čini više od jedne trećine ukupnog broja dolazaka, zbog čega je resorno ministarstvo smatralo da je potrebno posvetiti pažnju tim ustanovama, pa je jedna od prvih posjeta Banji Slatina kod Laktaša i Zavodu "Dr Miroslav Zotović".

"Banja Slatina, koja je u sastavu Zavoda, i njen menadžment mogu da budu primjer dobre organizacije i dobre ustanove koja je modernizovala svoje kapacitete i uskladila ih sa potrebama turista, kako domaćih, tako i stranih", rekla je Kovačeva.

Ona je navela da je cilj posjete da se nađu načini bolje saradnje Ministarstva sa Zavodom u smislu promocije njihovih veoma kvalitetnih zdravstvenih i banjskih usluga ne samo u regionu, već i u svijetu, što, kako je naglasila, ova ustanova zaslužuje.

Direktor Zavoda Goran Talić istakao je da Zavod pruža vrhunske zdravstvene usluge, najnovije terapijske i dijagnostičke procedure, zbog čega je jedna od najboljih ustanova u regionu kada je riječ o ovoj grani zdravstva.

On je dodao da se Zavod dobro razvija, pozitivno posluje, te da su usluge ove ustanove zaokružene.

"Pacijent može da dobije sve na jednom mjestu, od operativnog zahvata, preko svih vrsta rehabilitacije, izrade ortopedskih pomagala, do hiperbarične medicine", ukazao je Talić, dodajući da Zavod radi na dvije lokacije - Trapistima i Slatini, da ima 700 kreveta, te 870 zaposlenih.

On je zahvalio Ministarstvu trgovine i turizma što je iniciralo današnji sastanak, te istakao da u Zavodu rade na promociji zdravlja i zdravstvenog turizma.

Prema njegovim riječima, usluge u Zavodu i Banji Slatini će biti zasnovane prvenstveno na vrhunskoj zdravstvenoj usluzi, a onda i na prirodnom faktoru -mineralnoj vodi i blatu.

"Naš dodatni razvoj će, uz vrhunsku medicinsku uslugu, biti baziran i na ovoj dopunskoj djelatnosti, a to je zdravstveni turizam. S tim ciljem pravimo i park šumu budući da smo od države dobili na upravljanje 350 dunuma šume, čija namjena će moći da bude rekreacija, prevencija, promocija zdravlja, pripreme sportista", napomenuo je Talić.