latinica  ћирилица
06/02/2019 |  15:29 ⇒ 15:32 | Autor: SRNA

Mojić: Rakijica bio jedan od najgorih policajaca u Donjoj Mahali

U nastavku suđenja desetorici optuženih za zločine nad Srbima u Orašju 1992. godine, svjedok Tužilaštva BiH Petar Mojić izjavio je da ga je u logoru u Osnovnoj školi u Donjoj Mahali, između ostalih, premlaćivao jedan od najgorih vojnih policajaca, Mato Živković zvani Rakijica.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Mojić je danas u Sudu BiH rekao da ga je iz posebne prostorije u kojoj je bio zatvoren sa oko 60 Srba iz Orašja Rakijica izvodio u učionicu u kojoj su bile palice, bejzbol palice, špricevi, injekcije.

- Tukao me stolicom bez naslonjača i palicama po leđima, rukama, nogama, a najteže mi je bilo kada me udarao po prsima jer od rođenja imam urođenu manu grudnog koša. Udarao me 15, 20 minuta, što je bilo nešto kraće u odnosu na druge zatvorenike - svjedočio je Mojić.

On je potvrdio da su, osim Rakijice, i drugi policajci koje je znao samo po nadimcima bili nemilosrdni prema zatvorenim Srbima, objasnivši da su ih nakon fizičkog zlostavljanja policajci vraćali opasačem vezanih nogu i vukući po betonu.

- Јedan zatvorenik je podlegao od batinjanja, a poštar Perica Božić vraćao se zavraćene kože na glavi i bez kose, a čim mu se rane smire, ponovo su ga udarali na istom mjestu. Vidio sam da su mu od udaraca i ruke bile prebijene - ispričao je Mojić.

Svjedok je naglasio da su ih policajci izvodili u svako doba i, uz pogrdne izraze i psovanje četničke majke, udarali i tjerali da pjevaju ustaške pjesme.

On je rekao da ga je tukao i optuženi Mirko Јurić zvani Kemi, te da ga je posebno ponizio kada je morao da skine svu odjeću i da se napolju, dok su prolaznici gledali, opere hladnom vodom i deterdžentom za suđe, jer mu nije dozvolio da ode u toalet.

Na početku suđenja, Mojić je ispričao da su ga sa ujakom Maksom Gajićem i još trojicom 2. maja 1992. uhapsila petorica vojnih policajaca HVO-a, koji su ih ispred jedne kuće na ulazu u Orašje uz psovke natjerali da popiju pet kartona piva, nakon čega su ih odveli u neko skladište gdje su ih maltretirali.

On je rekao da su sutradan odvedeni u Osnovnu školu u Donju Mahalu i zatvoreni u prostoriju u kojoj je bilo oko 60 zatvorenih Srba iz Orašja, dodajući da su u drugoj fiskulturnoj sali bili zatvoreni starci i žene iz Bukove Grede.

- Iz škole su me sa ujakom i još nekim ljudima jednom vodili u Županju, gdje su nas Pero Vincetić zvani Konj i još neki policajci ispitivali o položaju srpske vojske i tehnici. Tu smo bili jedan dan, a onda vraćeni u Donju Mahalu, odakle smo sa zarobljenim iz Bukove Grede prebačeni u šupu nekog Mike kako nas Međunarodni Crveni krst ne bi registrovao -rekao je Mojić.

On je svjedočio da su srpski civili iz Bukove Grede izvođeni i fizički zlostavljani u susjednoj kući, dodajući da im je po povratku koža bila žuta, a tijelo crno od udaraca.

- Izveli su i ujaka Maksu. Vidio sam iz šupe da su sa njim bili Pero Vincetić i još neki u crnim kombinezonima. Nešto su ga pitali, a onda se jedan od njih sageo, izvukao nož i zabio ga ujaku kroz grlo. On je ostao jedan minut na nogama, a ja sam počeo da plačem. Negdje su ga odvezli kombijem i do danas nije pronađen, a ja to nikada nisam prebolio - rekao je Mojić.

Svjedok Tužilaštva Kosta Pejić izjavio je da mu je svastika Ilinka Alić po završetku rata u Lončarima rekla da ju je u školi u Donjoj Mahali silovao i zlostavljao Mato Rakijica.

- Ispričala mi je da je u junu 1992. neki Šike kupio Srbe u Orašju koji su zatvarani. Nju su svako jutro vozili da čisti zgradu policije, gdje ju je jednom pretukao policajac Mićo Јovanović. Rekla je da ju je u logoru u Mahali, gdje je dočekala kraj rata, zlostavljao i silovao Mato Rakijica - ispričao je Pejić.

Za zločine u Orašju optuženi su general HVO-a Đuro Matuzović, Ivo i Tado Oršolić, Marko Dominković, Јoso Nedić, Marko Blažanović, Mato i Anto Živković, Stjepo Đurić i Mirko Јurić.

Prema optužnici, oni su zločine počinili kao pripadnici komandnih struktura HVO-a, te vojne i civilne policije u Orašju.

Na teret im je stavljeno da su počinili progon srpskog stanovništva, i to ubistvima, zatvaranjem, mučenjem, silovanjima i drugim radnjama.

Nastavak suđenja zakazan je za 20. februar.