latinica  ћирилица
06/02/2019 |  15:31 ⇒ 15:32 | Autor: SRNA

Skupština HNK izabrala delegate za Dom naroda federalnog parlamenta

Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona izabrala je danas na vanrednoj sjednici delegate za Dom naroda federalnog parlamenta i to troje Hrvata, dvoje Srba i jednog Bošnjaka.
Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona /HNK/ u Mostaru (Arhiv) - Foto: SRNA
Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona /HNK/ u Mostaru (Arhiv)Foto: SRNA

Po novoj odluci Centralne izborne komisije /CIK/ BiH, iz Hercegovačko-neretvanskog kantona bira se dvoje Srba.

Iz reda hrvatskog naroda izabrani su Tomislav Martinović, Iva Raguž i Damir DŽeba, svi iz HDZ-a BiH.

Iz reda srpskog naroda izabrane su Vesna Saradžić iz SDP-a i Zora Dujmović iz HDZ-a, a iz bošnjačkog naroda u Dom naroda izabrana je Alisa Hajdarović iz SDA.

Sjednicu je napustila poslanik DF-a Selma Drljević, koja je navela da politika njene stranke nalaže da ne učestvuje u procesu izbora delegata za Dom naroda.

Takođe, danas je svoju listu predložio Aner Žuljević iz reda ostalih, koji je rekao da odluku CIK-a BiH smatra neustavnom i nezakonitom, jer se po novoj odluci CIK-a iz ovog kantona ne bira nijedan delegat iz reda ostalih.

- Žao mi je što je Ustavni sud donio odluku da se o ovako važnim pitanjima, kada je riječ o BiH, proglasi nenadležnim. Dobro bi bilo da Ustavni sud ne izbjegava svoju ulogu u smislu formalizma, nego da se bavi suštinom, jer je to njihova odgovornost. Odluka nas je vratila sto koraka unazad u smislu onoga što su evropske vrijednosti u koje se svi zaklinjemo - rekao je Žuljević.

Na današnjoj sjednici Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona nije izabran ni predsjednik Skupštine, jer se čeka dogovor stranaka o formiranju vlasti.