latinica  ћирилица
06/02/2019 |  16:11 ⇒ 19:49 | Autor: RTRS

Zakon o radu na snazi, a kolektivni ugovori još nepotpisani

Ni tri godine nakon što je donesen novi Zakon o radu, još nije potpisan Opšti kolektivni ugovor. Iz Saveza sindikata Republike Srpske i Unije udruženja poslodavaca najavljuju da će radna grupa za njegovu izradu, tokom ovog mjeseca, još jednom pokušati da postigne dogovor. Iz Vlade poručuju da će prihvatiti svako rješenje koje dogovore sindikat i poslodavci.

Sindikalci i poslodavci poručuju da su usaglasili stavove oko 90 odsto sadržaja budućeg opšteg kolektivnog ugovora, kojim bi trebalo da budu regulisana davanja, radno-pravni status i ostala prava radnika. Najviše je nesuglasica o načinu isplate određenih naknada, poput regresa.

- Naravno da mi nismo protiv regresa, ali regres na koji se plaćaju porezi i doprinosi gubi svoj smisao. Onda je to plata i prelivanje iz šupljeg u prazno. Tada platu rastačemo djelimično u platu, djelimično u regres i radnik od toga nema ništa. Јednostavno rečeno, mi nismo za lažna davanja radnicima, koja neće biti ispoštovana, rekao je Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Potpredsjednik Saveza sindikata Republike Srpske za privredu Tane Peulić ističe da je Zakonom o radu precizirano – radnik ima pravo na regres za godišnji odmor.

- To stoji u zakonu, a ako stoji u zakonu, šta je sporno da ga regulišemo na mogući način. Јa ne prejudiciram kako, dodao je Peulić.

I dok iz sindikata poručuju da je veliki broj preduzeća, kroz pojedinačne kolektivne ugovore, već regulisao isplatu regresa, poslodavci ističu da je velika odgovornost i na trećem socijalnom partneru, Vladi, koja mora posredovati u postizanju kompromisa.

Iz Vlade, međutim, odgovaraju, da će odgovornost za postizanje dogovora, ovaj put morati da preuzmu sami.

- Јa im predlažem da se dogovore, kako god da se dogovore, vlada će prihvatiti takvo rješenje. - Јe li realno da se dogovore? - Očigledno da nije. Ali očito nije ni realno da svu odgovornost prebace na Vladu, kao Vlada će sad arbitrirati. Samo nek mi kažu na koji način mi da arbitriramo, da budu zadovoljne obje strane, smatra Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Da li će dogovor uskoro biti postignut, teško je prognozirati, s obzirom da iz Unije udruženja poslodavaca poručuju da nema mnogo mjesta za kompromis, ako ne bude uvažen njihov zahtjev da regres bude neoporezovan. Ono što je dogovoreno jeste da se, paralelno sa pregovorima o opštem, pregovara i o granskim kolektivnim ugovorima. Iz Vlade poručuju da će, u toku ove godine, biti mijenjan i Zakon o radu, ali da je riječ tek o određenim tehničkim detaljima, koji su se pokazali kao prevaziđeni ili su uočeni kao nedostaci.