latinica  ћирилица
06/02/2019 |  16:39 ⇒ 16:42 | Autor: B92

Haradinaj: Prekinuli smo komunikaciju sa UNMIK-om

Premijer samoproglašenog Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da je Priština prekinula komunikaciju sa Misijom UN na Kosovu, UNMIK-om.

Haradinaj takođe kaže i da ne smatra da su pisma koja ova misija šalje UN-u odraz istine.

Kako prenosi RSE, ova izjava je uslijedila nakon što je generalni sekretar UN Antonio Gutereš ocijenio da je najveći problem u odnosima Beograda i Prištine taksa od 100 odsto na srpsku robu.

- Mi ne komuniciramo više sa njima. Ljudi UNMIK-a pišu ta pisma i šalju ih tamo. Ne smatram da je to odraz istine. Tenzije između Kosova i Srbije, ako baš hoćemo tako, stvorio je rat, nanesene štete i veliki bol, kao i nerješavanje odnosa jednim ugovorom o priznanju. Dok nema priznanja, normalno je da će biti i tenzija - izjavio je Haradinaj prilikom posjete fabrici za preradu kompira u Pestovi, u opštini Vučitrn.

Haradinaj je takođe rekao da neće biti nikakve korekcije granice između "Kosova" i Srbije, te da je samoproglašeno Kosovo spremno za jedan sporazum koji reguliše sve teme, a ne za sporazum čiji je cilj teritorija i granica.

Ova izjava uslijedila je dan nakon što je predsjednik samoproglašenog Kosova, Hašim Tači izjavio u Njujorku da će korekcija granice biti dio konačnog sporazuma "Kosova" i Srbije.

On je ponovio da je Kosovo spremno za dijalog, ali bez uslovljavanja.