latinica  ћирилица
06/02/2019 |  18:34 ⇒ 07/02/2019 | 12:23 | Autor: RTRS

Trebinje: Šesti simpozijum "Teologija u javnoj sferi"

Šesti simpozijum "Teologija u javnoj sferi", koji počinje sutra u Trebinju, okupiće brojna priznata imena iz oblasti teologije, filozofije, tehničkih i ekonomskih nauka.

Organizator manifestacije je Centar za filozofiju i teologiju uz podršku Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske.

Kroz otvoreni razgovor, cilj skupa je da se uspostavi dijalog između crkve i teologije s drugim činiocima javnog i društvenog života. U okviru tema iz različitih oblasti, univerzitetski profesori, umjetnici i teolozi, razgovaraće o prosvjetiteljstvu, pomirenju, informacionim tehnologijama, jazu između bagatstva i siromaštva.

"Nama je značajan jer se obraća i oblikuje integralnog čovjeka, dakle čovjeka koji nije rasparčan na određene segmente, koji se trudi da prevaziđe materiojalno i duhovno", rekao je đakon Branislav Rajković.

Skup će omogućiti susret i dijalog naučnika i umjetnika, razgovore o njihovom pogledu na život i društvenim kretanjima.

"Ovo je skup dijaloga, jer dolazi do dijaloga između naučnika i umjetnika, međukonfesionalni dijalog, dijalog između stručnjaka, stručnjaka i laika, jedinstven događaj susreta", dodao je Rajković.

Glavni predavači su naučni radnici sa Beogradskog, Novosadskog, Podgoričkog univerziteta i Univerziteta iz Kragujevca, i dekani tri bogoslovske institucije iz BiH.

Glavno predavanje održaće Lučijan Turčesku, profesor Univerziteta Konkordija iz Montreala, jedan od vodećih pravoslavnih teologa današnjice.