latinica  ћирилица
08/02/2019 |  08:08 | Autor: SRNA

Dačić: Dogovorena dinamika održavanja sjednica SB UN o Kosmetu

U ovoj godini biće održane tri sjednice Savjeta bezbjednosti UN o izvještaju o stanju na Kosovu i Metohiji, sa mogućnošću sazivanja vanrednih zasjedanja, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.
Ivica Dačić (foto: Screenshot Youtube / United Nations) -
Ivica Dačić (foto: Screenshot Youtube / United Nations)

On kaže da je na jučerašnjoj sjednici Savjeta bezbjednosti UN dogovoreno i da u sljedećoj godini sjednice o Kosmetu bude održavane dva puta godišnje, te da se, ako dođe do pozitivnog razvoja situacije, ta dinamika postepeno smanjuje.

Prema njegovim riječima, za Srbiju je najbitnije da se ta tema nalazi na dnevnom redu.

On je u izjavi za Tanjug ocijenio da je jučerašnja sjednica Savjeta bezbjednosti UN bila jedna od najpozitivnijih za Srbiju, budući da su sve članice jednoglasno osudile takse od 100 odsto koje je Priština uvela na robu iz centralne Srbije i BiH i pozvale na momentalno ukidanje te mjere.

Dačić je rekao da ga posebno raduje to što se takve riječi nisu čule samo od predstavnika Rusije, Kine, Indonezije, Ekvatorijalne Gvineje i Јužnoafričke Republike - članica koje nisu priznale samoproglašeno Kosovo, već i od svih drugih članica.

Prema njegovim riječima, SAD su, takođe, pozvale na momentalno ukidanje takse, Njemačka je rekla da je to apsolutno suprotno evropskih vrijednostima, a u osudi taksi su izuzetno oštre bile i Belgija, Poljska, Obala Slonovače.

On je ocijenio da je veoma važno što je postignut jednoglasno dogovor svih članica Savjeta bezbjednosti UN da se više ne postavlja pitanje dinamike u kojima će biti održavane sjednice.

Dačić je napomenuo da je, imajući u vidu da neke zapadne zemlje ne žele temu Kosmeta na sjednici Savjeta bezbjednosti, postojala opasnost da ova sjednica uopšte ne bude održana i da se uvede princip proceduralnog glasanja gdje nema prava da se stavi veto i gdje je za održanje sjednice potrebno devet glasova za.

Dačić je zahvalio Ekvatorijalnoj Gvineji koja se, kako je rekao, ponašala principijelno, iako je riječ o maloj zemlji koja je ovog mjeseca predsjedavajući Savjeta bezbjednosti.

"Želim da poručim svima u Srbiji da u njoj imamo velikog prijatelja", izjavio je ministar spoljnih poslova.