latinica  ћирилица
08/02/2019 |  11:42 | Autor: SRNA

Linta: Krajnje vrijeme za istinu o Srebrenici i Sarajevu

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je da je krajnje vrijeme da grupa međunarodnih stručnjaka utvrdi istinu koja će biti zasnovana na činjenicama o stradanju Srba i Bošnjaka u srebreničkoj regiji i stradanju Srba u Sarajevu.
Miodrag Linta - Foto: Novosti.rs
Miodrag LintaFoto: Novosti.rs

Linta je u saopštenju pozdravio odluku Vlade Republike Srpske o imenovanju članova međunarodne Komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji 1992-1995. godine i Komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu 1991-1995. godine.

On je rekao da Srebrenica od završetka rata služi kao sredstvo stalnih pritisaka na Republiku Srpsku da se odrekne svoje samostalnosti zbog nepostojećeg genocida, te da se utopi u unitarnu BiH.

"Borba za slobodu srpskog naroda u BiH se konstantno osporava. U dijelu međunarodne zajednice i Sarajeva ponavlja se bezočna laž da je Republika Srpska, tobože, nastala na nepostojećem genocidu", naglasio je Linta.

Linta je ocijenio da je jasno da je Srebrenica postala oruđe za održavanje antisrpske atmosfere na Zapadu, kao i instrument ocrnjivanja srpskog naroda kao genocidnog.

On je naglasio da je tokom perioda 1991-1995. godine u Sarajevu stradalo više od 7.000 Srba, a oko 180.000 Srba prisiljeno da napusti Sarajevo.

Linta je napomenuo da postoje brojni dokazi i obimna dokumentacija, koja već decenijama stoji u Tužilaštvu BiH, o teroru Bošnjaka nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima u velikom broju sarajevskih logora.

"Zbog činjenice da je pravosuđe BiH etnički motivisano ništa se ne preduzima da se kazne naredbodavci i počinioci svirepih zločina nad Srbima u Sarajevu", ukazao je Linta.