latinica  ћирилица
08/02/2019 |  13:28 ⇒ 19:34 | Autor: RTRS

Cvijanovićeva u Ribniku: U posljednjih 10 godina uloženo preko 25 miliona KM (FOTO)

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović boravila je u Ribniku gdje je razgovarala sa rukovodstvom ove opštine. Obišla je i Osnovnu školu "Desanka Maksimović", koja je u fazi rekonstrukcije,a radove finansira Vlada Republike Srpske.

Dvadeset i treća opština po veličini u Srpskoj, jedna od rubnih na sjeverozapadu Republike, u proteklih 10 godina bila je mjesto izdašnih finansijskih izdvajanja, pa je iz budžeta za Ribnik izdvojeno oko 25 miliona maraka. 

 Ribnik se izdvaja i po tome što je jedna od rijetkih opština u kojoj su sagrađene dvije, u potpunosti nove škole. U toku je i kompletna rekonstrukcija treće, za šta je izdvojeno oko 400 hiljada maraka.

- U narednom periodu će, računam veoma brzo radovi se okončati, dako da će učenici imati daleko bolje uslove nego što imaju sada. Imaće tople učionice, svijetle, prozračne - istakla je direktorka OŠ "Desanka Maksimović" Gornji Ribnik Slavica Miljanović.

Foto: RTRS

Osim za obrazovanje, u Ribniku je ulagano i u zdravstvo, putnu i komunalnu infrastrukturu. Ipak, najveći problem bilo je vodosnabdijevanje stanovnika manjačkog platoa. 

- To je gorući problem bio stanovnika ovog područjka. Tokom prošle godine Vlada je uložila preko 700 hiljada maraka za vodosnadbijevanje platoa Manjače - istakao je zamjenik načelnika opštine Ribnik.

Za predsjednicu Republike, Ribnik je primjer dobre saradnje lokalne i republičke vlasti. Osim o realizovanim, razgovarano je i o budućim projektima. 

- Јa ću podržati dakle ovdje jedan projekat o kojem smo danas razgovarali, a aon se odnosi na pripremu i opremanje vrtića. S obzirom na to da postoji potreba i sigurno će to imati punu podršku i u finansijskom smislu neće biti problema - poričila je Cvijanovićeva.

Problem predsjednica Republike ne vidi ni u oblasti turizma. Smatra, taj bi sektor stanovništvu opštine mogao donijeti sigurna radna mjesta. 

Foto: RTRS

- Ne samo popularizovati ovu opštinu koja je prelijepa i zaista nadu, ima prelijepe resurse. Da vidimo na koji način to staviti u funkciju dodatnog zapošljavanja u opštini. Tu će imati takođe podršku institucija sa republičkog nivoa - dodala je ona,

 Ovim pitanjem baviće se posebna radna grupa koja bi uskoro trebalo da bude formirana. Uz šume, veliki potencijal Ribnika je upravo turizam, pa je ova opština već poznata kao Meka za ribolovce iz cijele Evrope. Sve je popularniji lovni i seoski turizam.

Foto: RTRS

Foto: RTRS

Ranije danas, Cvijanovićeva je u Banjaluci prisustvovala pripremnom sastanku za pokretanje Nacionalnog programa demografske obnove Srpske.

Povezane vijesti:

Boljim poslovima i platama do unapređenja demografske slike

Potreban ozbiljan pristup migrantskoj krizi