latinica  ћирилица
08/02/2019 |  13:47 ⇒ 13:54 | Autor: SRNA

Preminuo akademik Đuro Tošić

Srpski akademik i istoričar Đuro Tošić preminuo je u Beogradu u 73. godini, potvrđeno je Srni u Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske.
Đuro Tošić - Foto: SRNA
Đuro TošićFoto: SRNA

Tošić, koji je preminuo u srijedu, 6. februara, biće sahranjen u ponedjeljak, 11. februara, u 13.00 časova na beogradskom groblju Lešće.

Bio je jedan od najistaknutijih srpskih istoričara posljednjih godina 20. i prvih decenija dvadeset i prvog vijeka.

Đuro Tošić rođen je 1. oktobra 1946. godine u Žljebovima, opština Sokolac. Osnovnu školu i gimnaziju završio je na Sokocu, nakon čega upisuje studije istorije na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, gdje je diplomirao je 1970. godine i stekao zvanje profesora istorije.

Od 1971. radio je kao asistent na Katedri za istoriju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Postdiplomske studije upisao je 1973. godine, a magistrirao 1976. godine. Doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1982. godine o temi "Trg Drijeva u srednjem vijeku".

Za zvanje docenta izabran je 1982. godine, a 1987. godine u zvanje vanredni profesor. Bio je član Odbora Srpske akademije nauka i umetnosti /SANU/ za istoriju BiH, član redakcije Zbornika za istoriju BiH. Tošić je bio član Naučnog odbora ANURS za istorijske nauke i Matičnog odbora za humanističke nauke Ministarstva za nauku Srbije.

Od jeseni 1992. godine radio je u Istorijskom institutu, a 1994. kao profesor po pozivu u zvanju redovnog profesora na Filozofskom fakultetu u Banjaluci. Od 1998. godine na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, na Odsjeku za istoriju. Oblasti interesovanja profesora Tošića bile su istorija srpskog naroda u srednjem vijeku i istorija srednjovjekovne Bosne.

Kao autor i koautor objavio je značajan broj knjiga i naučnoistraživačkih radova. Bio je odličan poznavalac latinskog i staroslovenskog, te italijanskog i njemačkog jezika.

Područje Tošićevog proučavanja bila je istorija srednjovijekovne Bosne. Objavio je tri knjige i veći broj radova, prikaza i osvrta u stručnim časopisima.