latinica  ћирилица
08/02/2019 |  13:55 ⇒ 14:07 | Autor: SRNA

Kuzmanović: Srpska ima vidan nivo suverenosti

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović rekao je danas u Beogradu da Srpska ima vidan nivo suverenosti, dok je suverenitet BiH vrlo narušen jer je ona protektorat.
Beograd - SANU - Kuzmanović - naučno-stručni skup - Foto: SRNA
Beograd - SANU - Kuzmanović - naučno-stručni skupFoto: SRNA

"Kako ćemo govoriti o suverenitetu BiH kada je ona protektorat, a suverenost podrazumijeva slobodu, nezavisnost, nepovredivnost. Mi smo ne u jednom aspektu, već u mnogim aspektima podijeljeni i povrijeđeni u smislu suvereniteta", rekao je Srni Kuzmanović, koji učestvuje u radu naučno-stručnog skupa "Državni poredak: suverenitet u vremenu globalizacije" u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti.

Kuzmanović, koji će govoriti na temu "BiH - država sa ograničenim suverenitetom", postavio je pitanje kako biti suveren kada su takozvana međunarodna zajednica i takozvani OHR nametnuli 1.700 raznih pitanja koje je trebalo rješavati i koja na određen način narušavaju teritorijalni integritet i cjelovitost.

"Možemo reći ovako - Republika Srpska ima potpuni unutrašnji suverenitet, ali ima i mnogo toga što ima i vanjskog suvereniteta. BiH ima skraćeni suverenitet koji se ustvari aplicira i doživljava samo na spoljnom polju", rekao je Kuzmanović.

On je napomenuo da su unutar BiH oblasti počevši od nauke, kulture, obrazovanja ekonomije, socijalnog stanja i drugog u nadležnosti entiteta, istakavši da Srpske uživa vidan nivo suverenitosti.

Dvodnevni skup "Državni poredak: suverenitet u vremenu globalizacije" organizovan je u okviru ciklusa "Strateški pravci razvoja Srbije u 21. veku".

Učesnike skupa pozdravio je predsjednik SANU Vladimir Kostić, a uvodno izlaganje imao je akademik Kosta Čavoški.