latinica  ћирилица
08/02/2019 |  16:07 ⇒ 17:43 | Autor: RTRS

Nedostatak i raspodjela trupaca jedan od dugogodišnjih problema drvoprerađivača

Korektna raspodjela trupaca, garancija na isporuku od pet godina i povećanje stepena finalizacije, potreba je drvoprerađivača u Srpskoj i predstavnika lokalnih zajednica. O tome je bilo riječi na okruglom stolu “Odnosi šumarstva i prerade drveta, stanje i perspektiva”, održanom u Banjaluci.

Nedostatak i raspodjela trupaca jedan je od dugogodišnjih problema drvoprerađivača. Za razliku od prethodnih godina raspodjela trupaca bila je transparentna i korektna, ističe Darko Partalo, predsjedik Izvršnog odbora drvoprerađivača.

"Želimo da se trupci iz Republike Srpske ne izvoze van teritorije, jer imamo veći kapacitete naših drvoprerađivača. Možemo preraditi sve proizvode i sve trupce koje imamo", rekao je Partalo.

Načelnik Sokoca Milovan Bjelica ističe da je bitno da postoji duža garancija za isporuku trupaca, jer niko od investitora neće uložiti značajna sredstva ako se ugovori potpišu na kratkoročni period.

"Inevesticije se pojavljuju i značajno je to što su garancije date na pet godina za kvalitetno obezbjeđene sirovine za preradu drveta", naveo je Bjelica.

Iz resornog ministarstva kažu da je sječivi etat Šuma Srpske ograničen na oko dva miliona kubika, i ne može se izlaziti iz tog okvira.

"Јako je važno da se potpišu ugovori na tačno tu količinu kojom raspolažemo, a s druge strane cilj je da se ta sirovina postojaća ugovori sa domaćim drvoprerađivačima i da se kroz što veći stepen finalizacija preradi", naglasio je Goran Zubić, pomoćnik ministra za šumarstvo i lovstvo u ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Zubić ističe važnost realizacije ugovora i kvantitativnog snabdijevanja prema dinamici isporuke šumskih sortimenata. Navodi da bi idealno bilo kada bi ta isporuka tekla ravnomjerno tokom cijele godine.