latinica  ћирилица
08/02/2019 |  16:43 ⇒ 20:00 | Autor: RTRS

Golić: Uskoro jednošalterski sistem izdavanja građevinskih dozvola

Potrebu da se mijenjaju i pojednostavljuju propisi i procedure o uređenju prostora i građenju danas su iskazali načelnici svih šest opština i gradonačelnik Istočnog Sarajeva. Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić, očekuje da će prva faza, jednošalterski sistem za izdavanje građevinskih saglasnosti zaživjeti do polovine ove godine.

I u nekim od opština Istočnog Sarajeva građani građevinske saglasnosti obezbjeđuju na jednom šalteru, a sve opštine u Srpskoj ovom procesu priključuju se dobrovoljno i postepeno. Da bi se saglasnosti potrebne za gradnju i elektronski mogle izdati potrebno je da se izmIjeni 17 zakona iz više vladinih resora, i da se digitalizuje sva provedbeno-planska dokumentacija.

"To znači, voditelj postupka u ministarstvu ili lokalnoj zajednici dobiće sve relevantne dokaze, odnosno saglasnosti koje su potrebne i za dan ili dva dana građaninu postaviti rješenje da ima, odnosno nema pravo na odobrenje", rekla je Srebrenak Golić, ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske. 

U opštinama Istočnog Sarajeva priželjkivali su jednostavnije i brže procedure.

"Sve gradske opštine karakteriše da urbano zaokružuju svoje cjeline. Dobro je da zakonske procedure idu u pravcu olakšavanja", istakao je Ljubiša Ćosić, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo.

Načelnik opštine Istpčna Ilidža marinko Božović rekao je da će otvaranjem ove priče imati mnogo bolja rješenja koja će u narednom periodu proći sve potrebne procedure do usvajanja. 

Novine pri izdavanju građevinskih dozvola i saglasnosti olakšaće, a u Istočnom Sarajevu se nadaju i privući nove investitore.

"Postoji još uvijek velika potreba za građenjem znajući da je tu Јahorina i da gradimo turističke kapacitete. Ovo su teme koje su zaista veoma značajne. Mi ćemo se svi zajedno uključiti u ove procedure i dati svoje sugestije", naglasio je Nenad Vuković, gradonačelnik Istočnog Sarajeva

Sugestije su, kaže ministarka Golić, poželjne kako bi se uvidjele dobre i loše strane propisa o građenju, ali i o uređenju prostora, provođenju postupka legalizacije bespravno izgrađenih objekata i odlaganju otpada.