latinica  ћирилица
08/02/2019 |  16:46 ⇒ 19:55 | Autor: RTRS

Pomoć Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i u narednom periodu

Premijer Višković prisustvovao je danas predstavljanju idejnog rješenja za izgradnju kompleksa Duhovnog centra u Mrkonjićima, rodnom mjestu Svetog Vasilija Ostroškog, a razgovarao je i sa vladikom zahumsko- hercegovačkim i primorskim Dimitrijem.

Premijer Višković poručuio je da će Vlada Srpske podržati i izgradnju duhovnog centra u Mrkonjićima, za koji je Vlada Srbije izdvojila 800.000 maraka. Uskoro će, najavio je, biti održana i zajednička sjednica dvije vlade, a jedno od pitanja biće i završetak ovog projekta.

Premijer je istakao da će Vlada pomoći završetak obnove Sabornog hrama u Mostaru kao i sve značajne projekte Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske.

Za prvu fazu izgradnje kompleksa Duhovnog centra u Mrkonjićima novac će obezbijediti Vlada Srpske- obećao je premijer.

Premijer je najavio zajedničku sjednicu vlada Srpske i Srbije i rekao da će upravo tada biti riječi i o završetku ovog projekta.U okviru Duhovnog centra u Mrkonjićima,biće izgrađen kompleks objekata uz crkvu Svetog Vasilija- vidikovac sa pratećim objektima,Parohijski dom, veliko crkveno dvorište, a pored crkve Svetog Nikole planirana je izgradnja palionica za svijeće.

Ovih dana biće raspisan tender za izgradnju ovog Duhovnog centra.Osim podrške ovom projektu premijer Višković ,nakon razgovora sa vladikom Dimitrijem, najavio je pomoć u zavreštku obnove Saborne crkve u Mostaru.

Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije izrazio je zahvalnost premijeru Viškoviću zbog posjete Trebinju i Hercegovini, navodeći da je Vlada Republike Srpske uvijek imala razumijevanja za sve potrebe Eparhije na čijem je čelu.

- Na nama je da radimo sa ljudima, prvenstveno sa mladim ljudima, koji su naš glavni resurs, da oni budu obrazovani, kulturni, da imaju i vjeru, ali da razvijaju i intelektulane sposobnosti - rekao je vladika Dimitrije.

Premijer Srpske je istakao da ćeće dozvoliti da se radovi zaustave, kao i da će eparhija i vladika imati i dalje podršku Vlade Srpske.

Višković je naglasio da Vlada Federacije BiH nije ispunila obećanja, a i svojevrsnu obavezu da pomogne obnovu Sabornog hrama Svete Trojice u Mostaru.