latinica  ћирилица
08/02/2019 |  19:06 ⇒ 09/02/2019 | 11:14 | Autor: RTRS

Višković: Trebinje ima podršku Vlade (FOTO)

Premijer Srpske Radovan Višković u radnoj je posjeti Trebinju. Sa predstavnicima društvenog i privrednog života, premijer Višković dogovorio je nastavak dosadašnje dobre saradnje i podrške Vlade Gradu Trebinju.

Akcenat aktivnosti biće stavljen na projekte u toku , ali i one koji bi trebalo da budu finansirani zajedničkim sredstvima. Premijer je danas govorio i o novim projektima putne infrastrukture u Hercegovini, i projektima u elektroenergetskom sektoru. 

Vlada će podržati sve započete projekte, minimalno na nivou kako je to bilo do sada, i na kojima je zajednički rađeno. Pokušaće se naći i sredstva za nove, koji bi donijeli napredak građanima i privredi Trebinja. Među prioritetima, rekao je premijer Srpske Radovan Višković, jeste sistem za navodnjavanje u Trebinjskom polju. Izgrađen je primarni cjevovod, a sekundarnu mrežu finansiraće Hidroelektrane na Trebišnjici.

"Već smo pokrenuli razgovore sa Svjetskom bankom, da uđemo u drugu fazu od nekoliko miliona maraka, a išlo se u izgradnju vodovoda za Zubačko polje, imajući u vidu potrebe lokalnog stanovništva", naveo je Višković.

Foto: SRNA

U narednom periodu biće i novih projekata, naglasili su iz Gradske uprave. Primarni će biti u oblasti infrastrukture.

"Da se zajedničkim ulaganjem Vlade Republike Srpske i Vlade Srbije, može dosta toga uraditi da ljudi ostaju u Trebinju, da dolaze u Trebinje, i ovi projekti koji su rađeni, značajno će doprinijeti tome", rekao je Mirko Ćurić, zamjenik gradonačelnika Trebinja.

Intenzivirane su i aktivnosti za izgradnju puta Tjentište-Foča, kako bi Hercecovina imala bolju putnu povezanost. Biće građena nova trasa dolinom Sutjeske, sa jednim mostom preko Drine, kako bi dio novog puta bio korišćen i za pravac Foča-Šćepan Polje. Vlada Crne Gore, rekao je Višković, potvrdila je kontaktnu tačku, za pravac Foča-Plužine. 

"To nam je bitno da možemo završiti projekat. Imamo obezbijeđen novac za put Foča-Šćepan Polje, i da na taj način riješimo to pitanje", dodao je Višković.

U elektroenergetskom sektoru pokrenuti su brojni projekti, a intenzivno se radi na izgradnji Hidroelektrane Dabar. Za njen dovršetak,koji će imati veliki značaj za domaći elektroenergetski sistem, raspisan je međunarodni tender . 

"Tražimo kompaniju ili grupu kompanija, koji će obezbijediti sredstva pod najpovoljnijim uslovima, poštujući sve svjetske standarde, da HE Dabar čim prije pustili u rad", istakao je Željko Zubac, v.d.direktor HE Dabar.

Do polovine godine, rekao je Višković, trebalo bi da bude poznat izvođač radova. Njenom izgradnjom, stvoriće se uslovi da nizvodne elektrane u sistemu HE na Trebišnjici, povećaju proizvodnju za oko 50 odsto.

Foto: SRNA

"Republika Srpska, odnosno energetski sektor, postaje značajan na ovom području, imaće dovoljno energije za izvoz, od toga izvoza imaćemo benefite, a spoljnotrgovinski deficit biće smanjen", smatra Višković.

Uskoro će biti objavljen i tender za izgradnju HE Buk Bijela, a do kraja mjeseca biće formirano zajedničko preduzeće sa Elektroprivredom Srbije, za izgradnju elektrana Foča i Paunci, rekao je Višković. Tokom razgovora sa trebinjskim privrednicima, premijer je poručio da će Vlada imati razumijevanja za realni sektor i spreman je da razmotri svaku inicijativu privrednika iz Hercegovine.

Foto: ATV

Najavio je nove subvencije i olakšice, čiji će cilj biti stvaranje boljih uslova u privredi. Višković je razgovarao i sa upravom preduzeća "Herc gradnja", koje u građevinarstvu zapošljava više stotina radnika, i najavio vladinu podršku i takvim preduzećima.